piiaaallonharja

Vaalimainonta YouTubessa lähes mahdotonta

 • Vaalimainokset on hylätty YouTubessa
  Vaalimainokset on hylätty YouTubessa

Olet mahdollisesti ihmetellyt, että miksi eduskuntavaaliehdokkaat eivät sankoin joukoin käytä YouTubea vaalivideoidensa markkinointikanavana. Kyllä me käyttäisimme, mutta Google, jonka omistuksessa YouTube on ja EU ovat tehneet YouTube-mainostuksesta lähes mahdotonta. Olen tässä noin kuukauden ajan tapellut Googlen kanssa asiasta ja lähetellyt vaikka minkälaisia selvityksiä siitä, että olen ehdokkaana eduskuntavaaleissa ja minulla on Suomen lakien mukaan perustettu tukiyhdistys, jolla on oikeus kerätä rahaa ja markkinoida minua, ehdokasta.

Google siis vaatii nykyään, että jokaisen vaalimainontaa tekevän on anottava vahvistus Googlelta, että saisi tehdä vaalimainontaa Euroopan unionin alueella pidettävissä vaaleissa. Ohjeet vaikuttavat aika yksinkertaisilta, mutta ongelma tulee siinä kohtaa vastaan, kun Googlelle pitäisi vahvistaa organisaation nimi ja osoite. Mikään Googlen vaatima dokumentti ei vaikuta kelpaavan. Tässä lista Googlen vaatimista dokumenteista:

Organisaation nimen vahvistava asiakirja: Hyväksyttäviä asiakirjoja ovat esimerkiksi

 • vuoden 2019 europarlamenttivaaleihin liittyvä vaalirekisteröinnin hyväksyntäasiakirja;
 • yhtiön perustamiskirja tai rekisteröintitodistus;
 • yhtiösopimus;
 • yhtiöjärjestys;
 • vaaleihin liittyvät esitykset, sopimukset, rekisterit, ehdokaslistat tai ehdokkuuden hyväksymiseen liittyvät lausunnot;
 • valtion viranomaisen myöntämät vahvistustodistukset;
 • rekisteriotteet;
 • kuitit tai kopiot rekisteröintejä koskevista oikeuden tai muun viranomaisen määräyksistä tai päätöksistä;
 • tili- ja luottokorttiotteet, vakuutusotteet, pankin tai vakuutusyhtiön lähettämät kirjeet, vuokrausta tai kiinnelainaa koskevat asiakirjat ja mitkä tahansa valtion viranomaisen myöntämät asiakirjat.

Todistus osoitteesta: Hakemukseen vaaditaan osoitteen vahvistava asiakirja. Hyväksyttäviä asiakirjoja ovat esimerkiksi

 • rekisteröintiasiakirjat, laskut, ostotilaukset, sähkö- ja vesilaskut sekä vastaavat käyttömenoihin liittyvät laskut, tili- ja luottokorttiotteet, vakuutusotteet, pankin tai vakuutusyhtiön lähettämät kirjeet, vuokrausta tai kiinnelainaa koskevat asiakirjat ja mitkä tahansa valtion viranomaisen myöntämät asiakirjat.

Olen lähettänyt Googlelle Piia Aallonharjan tukiyhdistyksen viralliset perustamisasiakirjat, säännöt, hallituksen järjestäytymiskokouksen pöytäkirjan sekä hallituksen kokouspöytäkirjan, jossa vahvistetaan, että saan Googleen nähden hoitaa mainostusasiaa. Suomessa vaaleihin liittyvän tukiyhdistyksen voi perustaa 6 kuukautta ennen vaaleja ja aloittaa vaalirahan keräämisen tukiyhdistyksen tilille. Eduskuntavaaleihin 2019 tämän sai siis tehdä 14.10.2018 ja oma tukiyhdistykseni on perustettu 6.11.2018. Suomen lain mukaan myöskään tukiyhdistystä ei tarvitse rekisteröidä.

Googlelta kuitenkin saan näihin papereihin hylkäävän päätöksen ja hylkäävän päätöksen mukana aina vihjaus, että lähetetyissä dokumenteissa on jokin vialla, mutta ei kerrota mikä on vialla. Useamman päivän nyhtämisen jälkeen sain amerikkalaiselta Googlen työntekijä Cecilieltä vastauksen, että lähettämäni perustamisasiakirjat ovat juuri niitä dokumentteja, joita haluavat, mutta ne pitäisi olla päivätty vuodelle 2019. Enhän minä voi lähteä muuttamaan laillisia perustamisasiakirjojen päivämääriä sen mukaan, että ne eivät ole Googlen mielestä oikealle vuodelle päivättyjä.

Googlen työntekijöiden vastauksiin myöskin sekoittuvat toukokuussa tulevat europarlamenttivaalit ja olen useamman kerran huomauttanut, että olen ehdokkaana Suomen eduskuntavaaleissa enkä europarlamenttivaaleissa. Asiaa pahoiteltiin minulle ja kerrottiin, että kaikki dokumentit käy läpi suomenkielinen erikoistiimi ja amerikkalainen Cecilie vain toimittaa minulle hylkäävän päätöksen. Tähän erikoistiimiin ei kuitenkaan voi ottaa suoraan yhteyttä ja neuvotella, että minkälaisen dokumentin haluaisivat, vaan kaikki viestintä kulkee hylkäävinä päätöksinä Cecilien kautta, joka pahoittelee miten turhauttavaa tämä varmasti minulle on. Kyllä. Erittäin turhauttavaa.

En ole ainoa, joka on törmännyt näihin ongelmiin. Muun muassa kansanedustaja Jukka Kopra on joutunut samaisen ongelman kohteeksi Googlen taholta. Pikainen gallup muiden puolueiden aktiivien ja ehdokkaiden kanssa osoitti, että Google on todellakin tehnyt vaalimainonnasta lähes mahdotonta. Samaan aikaan kuitenkin Facebookissa mainokseni pyörivät ja niissä ei ole ollut mitään ongelmaa.

Jos joku on saanut vaalimainonnan onnistumaan YouTubessa, niin mielelläni kuulisin yli puoluerajojen, että mitä papereita lähetitte Googlelle ja miten päivättyinä. Jos sitten vaikka euro- ja kuntavaaleissa tämä onnistuisi, kun nyt alkaa olla jo liian myöhäistä eduskuntavaalien kannalta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Googleen ei siis voi luottaa vaalimainoskanavana.

Käyttäjän jjrposti kuva
Jari Räihä

Käytin bulvaania.
En kuvitellutkaan, etteikö sensuuri iskisi. Vielä kerkiää, tosin.

Toimituksen poiminnat