piiaaallonharja

Kiitos Ruotsille puhtaasta energiasta!

Maaseudun tulevaisuus kirjoitti 20.2.2019 otsikolla "Suomen tuotanto ei riittänyt lähellekään kattamaan tammikuun ennätyssähkönkäyttöä" (https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/talous/artikkeli-1.382484). Artikkelin mukaan tammikuussa sähköstä tuotiin 25,8 % ja selvästi eniten sähköä tuli Ruotsista, jossa pääosa sähköstä tuotetaan ydin- ja vesivoimalla.

Kiitos siis Ruotsille puhtaasta, ydin- ja vesivoimalla tuotetusta energiasta!

Suomen tulisi kasvattaa energiaomavaraisuuttaan rakentamalla lisää ydinvoimaa, jotta pystyisimme kattamaan omalla tuotannolla myös ne hetket, kun ulkona paukkuvat kovat pakkaset ja tuulimyllyt eivät pyöri. Kun Olkiluoto 3 saadaan valmiiksi, niin tilanne paranee hieman, mutta lisää ydinvoimalaitoksia pitäisi olla jo suunnittelemassa.

Uusiin tuotantolaitoksiin pitäisi saada lupia seuraavan eduskuntakauden aikana, koska esimerkiksi Loviisan ydinvoimalaitosten ykkösyksikön käyttölupa on voimassa vuoden 2027 loppuun ja kakkosyksikön vuoden 2030 loppuun asti. Jos Loviisan laitosten käyttölupia ei jatketa tai uusia rakenneta tilalle, niin olemme jälleen enemmän ja enemmän hiilivoiman ja biopolttoaineiden varassa kuin myös tuontisähkön varassa. Hiilen ja biopolttoaineiden käyttö tarkoittaa myös kasvavia CO2-päästöjä.

Uuden eduskunnan tehtäväksi tulee myös viedä eteenpäin mahdollisuuksia tuottaa kaukolämpöä pienydinvoimalla. Pienydinvoimalaitoksen etuna on sen modulaarisuus (kokoa voidaan kasvattaa tarvittaessa), nopea rakentaminen (voimalaitos tulee valmiina tehtaalta ja se vain pystytetään paikoilleen) ja se voidaan suoraan vaihtaa vanhan hiilivoimalaitoksen polttouunin paikalle ja sen jälkeen laitoksen piipusta nousee ulos vain H2O-höyryä eikä enää CO2-päästöjä.

Myös haaveet lisätä sähköllä kulkevia autoja Suomen teille vähentääksemme ilman kasvihuonepäästöjä tarkoittaa, että meillä tulee olla puhtaasti tuotettua sähköä riittävästi ja latauspisteitä kattavasti ympäri koko Suomen. Tämäkin seikka puoltaa ydinvoiman lisärakentamista ja lupien myöntämistä tulevalla eduskuntakaudella.

Jos haluamme kilpailla rakkaan naapurimme Ruotsin kanssa paremmuudesta, niin kilpaillaan myös energiaomavaraisuudella ja puhtaalla sähköntuotannolla.

P.S. Olen mukana 29.3.2019 Suomen Ekomodernistit SEM ry:n järjestämässä Ydinkaukolämpö -seminaarin vaalipaneelissa yhtenä keskustelijana. Lisätietoja tilaisuudesta on tulossa myöhemmin SEM:n sivuille: https://ekomodernismi.fi/

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän Lauri-PekkaAlanko kuva
Lauri-Pekka Alanko

Tärkeitä huomioita!

Kuinkahan suuret Suomen sähkön kulutuksen CO2-päästöt olisivatkaan, jos tuonti Ruotsista loppuisi ja mukaan laskettaisiin maahantuomamme Venäjän kivihiilen polton päästöt sekä Viron palavan kiven päästöt. Tästä en ole juuri kuullut puhuttavan.

Lisätään nyt pakettiin mainitsemasi Loviisn sulku, niin olisimme Euroopan 1-saastutajia.

Ruotsi muuten saattaa löytää parempia ostajia sähkölleen kuin Suomi.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Sähköä ostettiin n 20 TWh vuonna 2018. Jos se tuotettaisiin Suomessa, kuten sähkö keskimäärin täällä tuotetaan, päästöjä tulisi 2.6 miljoonaa tonnia. Siis jotain 500 kg asukasta kohden. (sähköntuotannon laskennallinen päästö 128,5 g CO2-ekv./kWh)

Aika paljon enemmän sitten, jos sähkö tehdään fossiilisilla. Tarkempia lukuja saisi tilastoja selailemalla ja jos olisi tiedossa, miten Suomeen tuotu sähkö tosiasiassa on tuotettu.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Pääasia että uudet ydinvoimalamme saisivat luvat mahdollisimman nopesasti ja uusia aloitettaisiin rakentamaan heti eikä viidestoista päivä. Jokin taho Suomessa haluaa tahallaan viivytellä ydinvoimaa Suomessa esittämällä uusia vaatimuksia turvallisuuteen vedoten.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

Hyvä, kerrankin hyvä ja faktuaalinen kirjoitus Perussuomalaiselta. Lisää tätä.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

Ikävä kyllä puolue on edelleen yhden asian puolue. Ei yksittäisen ehdokkaan kyky olla kartalla jostain muusta asiasta kuin se, josta yleisesti ottaen kaikki muut ovat pihalla mutta kompulsiivisesti fiksaantuneita, muuta sitä asiaa miksikään. Harkitaan sitä sitten uudelleen jos edes puolueen puheenjohtaja osaisi keskustella jostain muustakin kuin siitä yhdestä asiasta josta on pihalla.

Käyttäjän piiaaallonharja kuva
Piia Aallonharja Vastaus kommenttiin #10

Juhana ja Seppo, Perussuomalaisilla on ohjelmia laajemminkin kuin vaan maahanmuutosta. Suosittelen tutustumaan ohjelmiimme: https://www.perussuomalaiset.fi/tietoa-meista/puol...

Itse olen ainakin kolmen asian edustaja eli vaaleihin kärkiteemani ovat energia ja ympäristö, yrittäjyys ja sananvapaus. www.piiaaallonharja.fi

Käyttäjän JuhoPalmroos kuva
Juho Eeva

Kiitos myöskin eräälle ruotsalaiselle sähköyhtiölle, joka myy kotitalouksille täysydinsähköä. Olisi kiva rahoittaa kotimaista, mutta minkäs teet kun eivät tarjoa.

Käyttäjän piiaaallonharja kuva
Piia Aallonharja

Muistelen, että eräällä suomalaisellakin F-kirjaimella alkavalla sähköyhtiöllä on täysydinsähkötuote, mutta en ole ihan varma. Itse olen taas sitoutunut pariksi vuodeksi ruotsalaiseen V-kirjaimella alkavan sähköyhtiön 100% täysydinsähköön.

Toimituksen poiminnat