piiaaallonharja

YLE:n sarja Aktivistit - valheita ja propagandaa yleveron hinnalla

Kerrankin ajattelin, että nyt saan maksamalleni yleverolle vastinetta, kun löysin YLE Areenasta Aktivistit-sarjan. Ensimmäinen osa käsittelisi Eugen Schaumania ja toinen osa Lennart Hohenthalia. Molemmat keskeisiä hahmoja Suomen tiellä kohti itsenäisyyttä.

YLE ei yllättänyt tälläkään kertaa. Ohjaaja oli keskittynyt sarjassa tekemään Eugen Schaumanista sukurutsaajan, jolla oli omituinen suhde siskoonsa taiteilija Sigrid Schaumaniin. Todellisuudessa mistään sellaisesta ei ole löytynyt viitteitä. Lennart Hohenthalista taas ohjaaja päätti tehdä homoseksuaalin tai vähintään biseksuaalin, vaikka siitäkään ei ole minkäänlaisia viitteitä todellisuudessa. Sarjassa näiden kahden hahmon tarinat keskittyvät pääasiassa näihin fiktiivisiin asioihin ja todelliset historialliset tapahtumat jäävät taustalle.

Kun vasemmistolainen ohjaaja päättää mustamaalata oikeistolaisen, kansallismielisen henkilön, niin mielenkiintoista on, että mustamaalaamista lähdetään tekemään seksuaalisuuden kautta. Muistissa on vielä hyvin Uralin Perhonen -nukkeanimaatio, jossa Mannerheim-hahmo harrastaa seksiä miespalvelijansa kanssa ja nyt vielä lisäksi tämä Eugen Schaumanin ja Lennart Hohenthalin kuvaus seksuaalisuudeltaan vähemmistöön kuuluvina henkilöinä. Vasemmistolaisten taiteilijoiden maailmassa homous vaikuttaa siis olevan pahin leima millä ihmistä voi lyödä.

Aktivistit-sarjan ohjaaja on haastatteluissa paennut sen taakse, että sarja on fiktiota. Tietenkin taiteilijalla on vapaus tehdä fiktiota aidoilla historiallisilla henkilöillä, mutta tässäkin tapauksessa poliittiset motiivit paistavat selvästi läpi. Eugen Schaumanista ja Lennart Hohenthalista olisi saanut mielenkiintoisen sarjan tehtyä pelkällä faktalla, mutta ei selvästikään maksamalla yleveroa. Yleveron hinnalla sain vaan kasan valheita ja propagandaa.

Jos haluatte tuhlata muutaman tunnin elämästänne täyteen turhuuteen, niin linkki YLE Areenaan löytyy tästä: https://areena.yle.fi/1-4315620. Sarjan kolmannen osan jätin itse suosiolla katsomatta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (79 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

"YLE ei yllättänyt tälläkään kertaa. Ohjaaja oli keskittynyt sarjassa tekemään Eugen Schaumanista sukurutsaajan, jolla oli omituinen suhde siskoonsa taiteilija Sigrid Schaumaniin. Todellisuudessa mistään sellaisesta ei ole löytynyt viitteitä. Lennart Hohenthalista taas ohjaaja päätti tehdä homoseksuaalin tai vähintään biseksuaalin, vaikka siitäkään ei ole minkäänlaisia viitteitä todellisuudessa."

Nämä dramatisoinnit seuraavat muutenkin YLE:n omaksumaa linjaa vähintään Uralin perhosesta lähtien. Halutaan homottaa kaikkia Suomen historian merkkihenkilöitä. Seuraavaksi jossakin näytelmässä varmaan väitetään JK Paasikivellä olleen useampi poikaystävä.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Katsoin kaikki kolme. Oli hieno sarja ja erityisesti Pekka Strangin roolityö oli mieleenpainuva.

Jos et huomannut niin esittelyssä kerrotaan että sarja on fiktiota. Mutta mitäs siitä kun homo vilahti, Yle hävetköön.

Väänänen luulee että kyseessä on dokumentti? Sekä tämä että Uralin perhonen?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Suomessa on ymmärretty historiallisia aiheita käsittelevät näytelmät ja elokuvat viimeistään Väinö Linnasta alkaen jonkinlaisina dokkareina.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Linnan Tuntematonta arvostelivat, Toini Havun lisäksi monet valkoiset, korkeat upseerit sen ilmestyttyä...mutta sittemmin se on kelvannut jo sotakouluissa jonkinmoiseksi johtamisoppikirjaksi!

Linnahan ilmoitti halunneesa kirjallaan riisua sodalta ja sotimiselta turhat gloriat ja ja sankarisädekehät.
- Edvin Laine joutui vielä sensuroimaan kirjaa elokuvassaan, mutta seuraavat kaksi ovat säilyttäneet ja toteuttaneet Linnan kirjan viestin ja sanoman.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #27

Linnan "Tuntematon Sotilas" oli kirjoitettu siten, että se myy mahdollisimman paljon. Kuitenkin sen luullaan olevan objektiivisesti totta...

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #65

"Linnan "Tuntematon Sotilas" oli kirjoitettu siten, että se myy mahdollisimman paljon. Kuitenkin sen luullaan olevan objektiivisesti totta..."

Tuota on tosi vaikeaa uskoa, vaikka Linna rahaa tarvisikin, ei hän enää Täällä Pohjan Tähden alla- kirjasarjan jälkeen mitään rahanpuutteessa kirjoittanut, vaikka varmasti- olisi saanut kaupaksi.

Sen ilsäksi Linnan kirjoissa ei varmaankaan ole mitään ylimääräisiä, teennäisiä ja sisällön kannalta katsottuna tarpeettomia, pelkästään myynnin edistämiseksi tarkoitettuja seksikohtauksia, niinkuin kirjoissa usein on.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #66

Kyllä Tuntemattoman kirjoittamisen päämotiiveja oli raha, tietenkin. Linna oli kustantajalle velkaa romaanin, kun Messias-suunnitelma oli ajautunut karille. Pohjantähti tuli paljon myöhemmin.

Molemmat romaanit ovat niin totta kuin romaani voi olla, ihan turha kiistellä tästä. Linna muuten julkaisi Pohjantähden jälkeen esseekokoelman Oheisia, josta nyt ei varmaan kukaan myyntimenestystä odottanut. Suositeltava teos.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #66

Pitäisi kuitenkin edes yrittää pitää romaanit ja tietokirjat erillään. Väinö Linna ei ollut tietokirjailija.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #72

"Pitäisi kuitenkin edes yrittää pitää romaanit ja tietokirjat erillään. Väinö Linna ei ollut tietokirjailija."

Pidetään vain erillään, ihan niinkuin haluat.

Siitä huolimatta vaikka Linnan Tuntematon on fiktiota, samoin kuin Täällä Pohjantähden alla on fiktiota. Totuus on että Väinö Linnalla on omakohtainen kokemus sodasta ja erittäin terävä käsityskyky ja huomiokyky, niin että voidaan sanoa että nämä fiktiiviset teokset antavat enemmän tietoa ja paremman käsityksen asioista kuin kuivat ja turhiin yksityiskohtiin keskittyvät tietokirjat.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #72

Kuten todettu, Oheisia on tietokirja. Tuntematon ja Pohjantähti ovat muuten vain totta.

Käyttäjän piiaaallonharja kuva
Piia Aallonharja

Kyllä siinä alussa lukee selvästi, että kyseessä on fiktio ja kuten kirjoitin, niin taiteilijallahan on vapaus tehdä mitä vaan. Tarvitseeko mun maksaa tällaisesta fiktiosta? Ei mun mielestä. Yleveron voi ihan hyvin lakkauttaa.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Totta, katsotaan RT:tä jossa ei homoja vilahtele.

Käyttäjän piiaaallonharja kuva
Piia Aallonharja Vastaus kommenttiin #8

Mikä on RT? Reality TV? Ei homoissa mitään vikaa ole, mutta yllättävää on, että vasemmistolaiset käyttävät homoutta lyömäaseena.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #10

Minä en nähnyt lyömäasetta. Erityisesti Schauman oli fiktiossa sympaattinen hahmo, palavakatseinen ja uhmakas nuorimies joka nousi piireissään kansallissankariksi murhansa suoritettuaan.

Käyttäjän piiaaallonharja kuva
Piia Aallonharja Vastaus kommenttiin #11

Tietenkin sukurutsaamisesta ja homoseksuaalisuudesta on yritetty tehdä lyömäasetta, koska ne on lisätty faktan päälle.

Käyttäjän MattiKouri kuva
Matti Kouri Vastaus kommenttiin #10

Piia!

Mietipä vielä kerran oikein hartaasti.

Kenen mielestä homous on pahin lyömäase?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #16

Juuri näin.
- Siis mullahan ei ole mitään homoja vastaan mutta kyllähän siinä miestä lyödään kun tämä esitetään homona.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Urho Kekkosesta tehtävässä fiktiossa saadaan kuvattua Kekkosen intohimoa valtaan ja vallankäyttöön pedofilian kautta ja Sylvi Kekkosen lesbous selittää avioparin pituuseron ?

Käyttäjän piiaaallonharja kuva
Piia Aallonharja

Todennäköisesti juuri niin. Ens kerralla osaan suoraan jättää katsomatta :D

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #6

Sitten aion katsoa mielenkiinnolla tätä YLE:n produktiota kun sukupuolielämään keskittyvän fiktion kohteina ovat vielä aktiivisesti politiikassa mukana olevat henkilöt.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #7

Halla-ahon esittämät homonampumisfantasiat Yle voisi kuvittaa sillee fiktiivisesti.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #9

#9: Yle tehköön mitä parhaaksi näkee, mutta se pitäisi tehdä vapaaehtoisesti maksavien asiakkaiden rahoilla. Yle-vero ei ole enää tätä päivää.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #14

Tarkistin just asian ja olet väärässä. Yle-vero on tätä päivää.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #20

Aika moni on sitä mieltä, että ei ole, joten nyt olet itse väärässä.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen Vastaus kommenttiin #20

Yle-veron ei pitäisi olla tätä päivää.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #42

Se on sitten eri asia ja mielipide.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #48

Eikö olisi vain reilua ja oikeudenmukaista, että Yle-vero lakkautettaisiin jolloin Yle joutuisi hankkimaan rahoituksensa vapailta markkinoilta tai vaikka mainosmyynnillä?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #50

En minä YLE- veroa lakkauttaisi kokonaan, mutta olisi hyvä puolittaa se, samoin kuin YLE:n ohjelmatuotanto, niin että YLE- voisi keskittyä enemmän asiaohjelmiin ja vähemmän viihteeseen.

Toinen vaihtoehto olisi pilkkoa YLE niin että osa sen tuotannosta olisi verovaroin kustannettua ja osa olisi rahoitettu vapaaehtoisin kanavamaksuin. Nämä vapaaehtoiseti kustannetut kanavat kilpailisivat kaupallisten toimijoiden kanssa, mutta ilman voitontavoittelua, valtio ei siis keräisi toiminnallaan voittoa.

Tällä tavalla voitaisiin YLE:n kanavilta kuitenkin karsia joitakin kaupallisten kanavien epäkohtia ja myös kaupalliset kanavat pakoitettaisiin kilpailemaan laadulla, muuten niissä voitontavoittelu vie helposti laadun alas. Teetetään halvalla jotain roskaa ja kääritään voitot talteen.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä Vastaus kommenttiin #50

Reilua ja oikeudenmukaista on myös nykytilanne, jossa kansan valitsema eduskunta säätää Ylen rahoituksesta. Ainakin minä äänestän mielelläni sellaisia edustajia, jotka pitävät tärkeänä, että on olemassa markkinoista ja mainoksista riippumatonta tiedonvälistystä.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #56

”Ainakin minä äänestän mielelläni sellaisia edustajia, jotka pitävät tärkeänä, että on olemassa markkinoista ja mainoksista riippumatonta tiedonvälistystä.”

-> Minä taas pidän tärkeänä sitä, että jokainen saisi itse päättää, maksaako jostakin mediapalvelusta vai eikö maksa. Ylen kohdalla se ei nyt onnistu. Se, että Yle on riippumaton markkinoista, johtuu vain siitä, että vielä toistaiseksi meidät pakotetaan osallistumaan Ylen rahoitukseen.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #58

On tietysti yhteiskuntia, joissa koulua pääsevät käymään ja tietäkin pääsevät kulkemaan vain ne, joilla on varaa siitä maksaa. Tervemenoa johonkin sellaiseen yhteiskuntaan.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #60

Kaikenlaisia yhteiskuntia sitä tosiaan on, mutta pysytään nyt tässä ketjussa Suomen puolella. Tieverkosto ja koulunkäynti
ovat aivan eri asioita kuin Yleisradio.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #9

Janne Salonen,

Mutta tuossahan on aivan liikaa faktaa.

Ei tuollaisen totuuspohjan sisältävä kuvitelma mitenkään sovi YLE:n fiktiiviseen tajunnanräjäyttävään poliittiseen formaattiin.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo Vastaus kommenttiin #7

Onkos ne vielä aktiivisesti mukana politiikassa? Hullunkurinen fiktiivinen perhe, transagentteja vai desantteja. Tämä kommentti ei ole dokumentti!

ps Pekka Strang oli huippu, se oli ainoa myönteinen kokemus Aktivisteista. Onneksi on skandinaavinen Nordicnoir sarjoineen ja elokuvineen, olkoon Yle edelleen Intervisionissa eli Varsovarougegenressä.

Käyttäjän piiaaallonharja kuva
Piia Aallonharja Vastaus kommenttiin #31

Pekka Strang on hyvä näyttelijä ja kakkososassa roolille kirjoitetut vuorosanat olivat mahtavat.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #7

#7. En nyt sanoisi, että Aktivistit "keskittyi" sukupuolielämään. Varsinkin keskimmäisessä osassa psykoanalyyttinen spekulointi kyllä meni pitkälle ja syvälle. Ilmeisesti käsikirjoittajat yrittivät keksiä edes jonkinlaisen pienen logiikan siihen, miksi Hohenthal meni ja ampui Soisalon-Soinisen.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Juu, muistan kohun ja syvän paheksunnan "Uralin perhosenkin" kohdalla.
Mm. kentsu Hägglund ja ent. kristillisten Bjarne Kallis yrittivät "pitää tiukilla"
Lillqvistiä tv-studiossa. Hägglund jopa puolusteli ja todisteli Mannerheimin heteroutta kertomalla että tämä oli yrittänyt kentsun äitiäkin, silloin kun äiti oli vielä nuori nainen...

Mm. Keskisarja ja Sari Näre ovat sittemmin riisuneet sotimisen, sotilaiden, rintamaelämän-jopa Mannerheimin ympäriltä liikoja sädekehiä ja glorioita, eli inhimillistäneet näitä sotasankareitakin.
- Keskisarja mm.palautti mieliin, että Mannerheim sai aikanaan potkut kadettikoulusta "unohduttuaan" puntikselle tunnetun homon kämppään.

Minustakin "Aktivistit" näyttelijäsuorituksineen ja ohjauksineen oli upeasti toteutettu. Viihdyttävä, kansanomaistettu historian pläjäys jonka jaksoja suorastaan odotti.

Piian sijasta en olisi yllättynyt jos ss-miehiämmekin puolustanut sotaministerimme, sotahistorioitsijanakin kunnostautunut Jussi Niinistö olis vastaavan blokin avannut...tai Soini plokissaan...?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Olin vuosi sitten kuuntelemassa Teemu Keskisarjan luentoa Mannerheimin lapsuudesta ja nuoruudesta.

Yleisökysymykseen Mannerheimin mahdollisesta homoseksuaalisuudesta hän vastasi yksiselitteisesti omana käsityksenään : Ei ollut.

P.S. Suositeltavaa lukemista kyseisestä aiheesta :

Teemu Keskisarja : Hulttio. Gustaf Mannerheimin painava nuoruus ( Siltala 2017)

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen Vastaus kommenttiin #18

Minä myös olen kuunnellut, katsellut ja livenäkin.
- En minä väittänytkään että Keskisarja olisi sanonut Mannerheimia homoksi, mutta hän sanoi, että kadetti Mannerheim oli lähtenyt luvatta puntikselle ja päätynyt Haminassa tuolloin yleisesti tunnetun homon kämpille ja jäänyt sinne yöksi ja puntiksen ja tapauksen kohun takia saanut lemput kadettikoulusta.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #23

Enkä minä liioin väittänyt sinun väittäneen.

Kommenttini oli kirjoitettu ajatellen niitä lukijoita, joille fiktio ja fakta yleissivistyksen puutteen vuoksi sulautuvat yhteen YLE:n nykyisissä historiaamme koskevissa produktioissa.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Schauman oli terroristi, joka teki poliittisen murhan. Mitähän hyvää mielestäsi siitä seurasi?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Bobrikovin seuraajaksi nimitettiin huomattavasti myötämielisemmin Suomeen ja suomalaisiin suhtautuva uusi kenraalikuvernööri Obolenski, joka käytti keisarin kenraalikuvernöörille edelleen antamia Suomen diktaattorin valtuuksia maltillisemmin.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

En löytänyt nopeasti hyvää suomenkielistä määritelmää terroristille, mutta englanninkielisen Wikipedian mukaan terrorismi on "in the broadest sense, the use of intentionally indiscriminate violence as a means to create terror among masses of people; or fear to achieve a religious or political aim".

Tämän määritelmän mukaan Schaumann ei ollut terroristi. Hänen väkivaltainen tekonsa ei ollut "indiscriminate" eikä aiheuttanut kauhua ihmisjoukoissa vaan kohdistui täsmällisesti yhteen sortovallan johtavaan edustajaan.

Oliko teko eettisesti oikeutettu, on vaikea kysymys. Mutta ainakin se näyttää herättäneen paljon innostusta niiden keskuudessa, jotka silloin havittelivat Suomen vapautumista (kuten käy ilmi esim. Sibeliuksen päiväkirjasta).

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

#33. Niinpä sarjan nimi onkin Aktivistit eikä Terroristit. Kolmas osa kuitenkin kuvasi Zilliacuksen ja kumppanien järjestämää lasten ristiretkeä, jossa lyseolaiset Verikoirat harjoittivat nimenomaan terrorismia.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Mitä Helv---tiä! Minun lapsuuden sankaristani, Suomen ensimmäisestä kunnon terroristista, Eugen Schaumanista on tehty homo? ;)

Henry

Käyttäjän piiaaallonharja kuva
Piia Aallonharja

Eugen Schaumanista ei oltu tehty sarjassa homoa vaan sukurutsaaja. Sarjan mukaan hänellä oli suhde siskoonsa taiteilija Sigrid Schaumaniin, mutta tämä siis oli fiktiota eikä totta.

Viljo Asikainen

Tämäkin ohjelma meni kokonaan minulta ohi kuten useimmat, hyvätkin. Tuli näitä lukiessani mieleen että oliko mukana Ernst Robert Tandefelt.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

...Ehkä odotamme kiltisti ja kuuliaisesti mitä rautarouva Räsänen, Suur-Visiiri Soini ja sotaministeri ja sotahistorioitsija Jussi Niinistö asiasta sanoo...?!

Jäkimmäiset ovat viimeaikoina intoutuneet "sanomaan" asiasta, kuin asiasta ja ehkä Räsänenkin näin vaalien alla lämpenee ja innostuu jakelemaan lausuntojaan ja tuomioitaan?

- Ehkä jo maaliskuun suomalaisella "RUKOUSAAMIAISELLA...?"

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Harmi, että alustajalta jäi katsomatta kolmas osa, joka oli paras. Verikoirien uhrit ovat kaikki totta. Varmaa tietoa ei tosin ole siitä, kuka heistä ampui Arvo Virtasen. Näytelmässä ampujaksi esitetty Siiri Tyrni oli ensimmäisiä auto-onnettomuudessa kuolleita suomalaisia, jo vuonna 1911.

Sarja kuvasi terroristit todellisuudentajuttomiksi infantiileiksi, nähdäkseni aivan oikein. Tunzelman olisi muuten sinänsä elokuvan aihe.

Käyttäjän piiaaallonharja kuva
Piia Aallonharja

Kyllä mä sen kolmannenkin osan lopulta katsoin ja se oli tästä trilogiasta totuudenmukaisin osa.
Tunzelmanista tosiaan voisi tehdä oman elokuvan, mutta historiasta pitävänä haluaisin mieluummin nähdä faktoihin perustuvan elokuvan enkä näin suuria vapauksia tulkinnassa ottavaa fiktiota.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Televisiossa on nappula, josta vaihtaa toiselle kanavalle tai ei katso televisiota lainkaan. Itse en enää juuri siihen vaivaudu. Ei sieltä mitään tule. Valitettavasti ylestä maksettava on. Katsomaan ei vielä pakoteta. Ehkä sekin päivä vielä koittaa, mutta toistaiseksi maksaminen riittää. Kyllä minä äänestän yle pakkoveron poistamisen puolesta, jos se mahdollista on.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Perussuomalaiset kauhistuu näytelmistä ja saduista :)

Trumppikin vihastuu, kun hänenstä tehdään huumoria.

Persujen toiminta on päivä päivältä huvittavampaa, kai kohta joku persu hermostuu Akun housuttomuudesta.

Kyllä lapsellisuudellakin pitäisi olla joku raja.

Jos blogistin televisiossa ei ole kuin yksi kanava, suosittelen ostamaan nykyaikaisen television, siellä kanavia on enenmmän, ja voit myös katsoa vaikka alfa-kanavaa, jos dosenttikin upeana esiintyy.

Niin siitä yle-verosta päättää eduskunta, ja siellä ei ole halua asiaa muuttaa, joten sitäkin on taas kerran turha itkeä.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Peruspomo-jytkymestarin persut laativat ja julkaisivat aikanaan persujen kulttuuripoliittisen ohjelmansa, jossa Saksan Aatun tapaan määriteltiin mikä on hyvää, kansallista ja kansallisesti ylentävää taidetta ja kulttuuria ja mikä on "roskataidetta-ja kulttuuria" jota ei ainakaan valtion verovaroin tule tukea.
Eivät kuitenkaan Aatun tapaan vaatineet "roskataidetta" roviolle ja tuleen!?

- Olisiko mestari Halla-ahon persujen syytä päivittää, avata ja läpivalaista nyky-persujen kulttuuripoliittisetkin linjaukset-vallankin näin vaalien lähestyessä,
vai oliko tämä kolumni jo avaus siihen suuntaan...?!

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Petteri,

Aku Ankan housuttomuudesta hermostuttiin Suomessa jo vasemmiston valtakaudella 1970 -luvulla. Helsingin vasemmistoenemmistöinen nuorisolautakunta lopetti lehden tilaamisen , koska Akulla ei ollut housuja ja tämän suhde Iinekseen oli moraalisesti paheksuttava.

Kemissä samaan aikaan lopetettiin lastenneuvoloihin Aku Ankan tilaaminen, koska sarjakuvalehti edusti länsimaista hapatusta.

Taisteleva työväenluokka on siis jo aikoja sitten hermostunut Suomessa Aku Ankan housuttomuudesta, moraalista ja länsimaisia arvoja heijastavista tarinoista.

Vasemmiston vastustuksesta huolimatta Aku Ankka elää edelleen ja voi hyvin.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Vasemmiston vastustuksesta huolimatta Aku Ankka elää edelleen ja voi hyvin."

Muoti ei ole kuitenkaan tainnut levitä, tarkoitan sitä housuttomuutta.

Yläosattomuutta sen sijaan on aina aika-ajoin esiintynyt, sekä miesten että naisten keskuudessa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #44

Ja ankat elelevät edelleen housuitta ympäri maailman.

Käyttäjän ajjmikkola kuva
Jouko Mikkola

Vasemmistoliiton kansanedustaja Anna Kontula sanoi vuosia sitten, että sukurutsa pitäisi hyväksyä. Eli hän siis sallisi seksin täysi-ikäisten lähisukulaisten kesken.

Aika pervoa minun mielestä, mutta kun vasurista on kyse niin ei yllätä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #52

Eivätkös tavallisesti mies ja nainen ole toistensa lähimmät sukulaiset, jos ovat virallisesti vihittyjä, tiettävästi näin on.

Nykyisin tietenkin myös miehet ja naiset voidaan vihkiä samaan sukupuoleen, samoin kuin muihin sukupuoliin ja muut sukupuolet voidaan vihkiä joko keskenään, muihin sukupuoliin, tai miehiin tai naisiin.

Kun on vihitty, niin siloin on sen oman puolisonsa lähin sukulainen. Jos seksi kielletään lähisukulaisten välillä, niin silloin se on aviopuolisoiden välillä kielletty.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #53

Vihavainen sekoittaa nyt käsitteet sukulainen ja omainen.

Aviopuoliso on lähiomainen, mutta yleensä ei kovinkaan läheistä sukua.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #52

Termi "lähisukulainen" on kovin kulttuuririippuvainen. Monin paikoin maapallolla serkut katsotaan lähisukulaisiksi. Meidän kulttuurissamme ei. Pohjoismaissa, Britanniassa ja Euroopan kuninkaallisten keskuudessa serkkujen avioituminen on ollut hyvin tavallista. Serkukset Charles Darwin ja Emma Wedgwood saivat kymmenen lasta keskenään.

Mahdollisuus jonkin haitallisen mutaation periytymiseen toki kasvaa, mikäli sen saa molemmilta vanhemmilta, mutta tässä mielessä lähisukulaisuuden rajaa ei voi määritellä.

En näe syytä rohkaista ketään naimaan serkkua läheisempää sukulaista. Avioliittolaki alkaa mielestäni olla aika sopivassa kunnossa. Toinen asia on, etten varsinaisesti ymmärrä, miksi niin sanotusti konsensuaalisen yhtymisen tätiin, setään tai mukavaan kotieläimeen pitäisi olla rikostuomion aihe.

Sen sijaan tuomitsisin kyllä murhasta Schaumanin ja Hohenthalin; ja terrorismitarkoituksessa tehdyistä murhista Verikoirat.

Käyttäjän taistolainen kuva
taisto vanhapelto

Aktivistit on surkea tekele; ensimmäisen osan jälkeen pakottauduin katsomaan toisenkin. Harmittaa!
Ainoa hyvä asia tekeleessä oli kuvaus ja miljööt.

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Samaa mieltä! Aihe olisi voinut kiinnostaakin, mutta tekijöiden ammattitaidon puute teki katsomisesta piinallista ja koin pelkästään myötähäpeää. Tämä sama pätee kyllä kaikkiin viime aikojen tekeleisiin sekä YLE:n että kaupallisilla kanavilla. Kyllä kaipaan vanhaa kunnon televisioteatteria takaisin.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Katsoin pätkiä tästä kyseisestä ohjelmasta sieltä täältä ja sillä pohjalla sanoisin ettei tekotapa ollut minusta erikoisen kiinnostava. Sen takia en ole aikonut katsoa ohjelmaa kokonaisuudessaan.

En tiedä oikeastaan mikä minua tässä toteuttamistavassa pännii, mutta se ei ole minusta viihdyttävä, enkä ole tarpeeksi kiinnostunut niistä historiallisista faktoista tai uusista näkökulmista historiaan, mitä tämä ohjelma kenties tuo esille.

Itse koen sen kiihkoisänmaallisuuden joka näitä aktivisteja ajoi veritekoihin vastenmielisenä, mutta toisaalta se kyllä kiinnostaisi.

Sarjassa esiintyvä seksuaalisuus, olipa se mitä tahansa, homoilua, lesboilua, tai heteroilua, tuntui asiaan kuulumattomalta. Kenties sen tarkoitus on ollut lisätä ohjhelman mielenkiintoa sellaisille jotka eivät ole tarpeeksi kiinnostuneita historiallisesta viitekehyksestä, tai aktivisteja elähdyttäneestä kansallismielisyydestä.

Minä olen kiinnostunut sekä historiasta, että kansallismielisyydestä ilmiönä, myös fiktiona esitettynä, mutta en tällä tavalla esitettynä fiktiona.

Samanlaista vastenmielisyyttä tunnen myös jostain syystä monia muita historiallisia fiktioita kohtaan, esimerkiksi Paavo Rintalan historiantulkinnoissa on joku sellainen sävy joka tuntuu vastenmieliseltä. Sellaista vastenmielisyyttä en tunne esimerkiksi Waltarin, Linnan, tai Päätalon menneisyyttä koskevien teosten osalta.

Saattaa olla että juuri seksuaalisuuden käsittely on myös Paavo Rintalan teoksissa se asia joka tekee ne teokset minulle vastenmielisiksi.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Eugen Schauman ei ollut minkään määritelmän mukaan ”terroristi” eikä Bobrikovin murha terroriteko. On lähinnä naurettavaa väittää tuollaista.

Kun muuten ei kyetä tekemään sen paremmin kunnollista TV-draamaa kuin katsomisen arvoisia elokuviakaan, jollain tavalla katsojia pitää saada, ja yksi keino on aina olemassa: tirkistelyyn vetoaminen. Jokaisessa suomalaisessa näyttää asuvan tirkistelijä ja ”rohkean ja uuden draaman” tunnuskuva on paneutua menneisyyden hahmojen, varsinkin historiaan jollain tavoin näkyvästi vaikuttaneiden, sukupuolielämään ja tehdä siitä ”sensaatiota”. Ehkäpä saamme pian kriitikoiden ylistettäväksi näytelmän Stalinin ja Kuusisen sodomiittisesta suhteesta tai siitä, mitä Sibelius ja Kajanus puuhailivat Kämpin vessassa.

Ruotsalaiset tekevät kansainvälisesti menestyviä dekkareita, Suomessa on tyhmänpulskea turkulainen juoppo Vares. Koskahan Tuntemattomasta tehdään jälleen uusi versio täysin uudesta näkökulmasta? Tom of Finland -versio?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Jussila taisi löytää juuri sen jyvän jota minä edellisessä puheenvuorossani hain ja tapailin.

Taidanpa olla tällä kertaa tässä asiassa samaa mieltä kuin Jussila.
Seksuaalisuus on sivuseikka, jota tuodaan esiin lähinnä siksi että se lisää mielenkiintoa joidenkin osalta, minun osaltani se vähentää mielenkiintoa.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Jep, seksuaalisuutta ja mahdollisesti tietenkin ei-heteroseksuaalista tungetaan joka paikkaan, keksittynä tai todellisena, mutta siltä ei näytä pääsevän pakoon. Näyttää olevan yhdentekevää, onko kyseessä uskovaisten yhdistys tai edistyksellinen TV-draama, mukana täytyy olla aimo annos tirkistelyä ja jälkikäteistä sosiaalipornoa. Vastenmielistä, kerta kaikkiaan.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #40

Ehkä asia kääntyy vielä päälaelleen ja esimerkiksi jääkäriliikkeen voimahahmo varatuomari Fritz Wetterhoff jossakin ””dokumentissa” esitetään armottomana naistenmiehenä.

Käyttäjän pasikarhunen9 kuva
Pasi Karhunen

"Ruotsalaiset tekevät kansainvälisesti menestyviä dekkareita, Suomessa on tyhmänpulskea turkulainen juoppo Vares."

Nooh, onhan meilläkin jo sentään Sorjonen, Karppi ja Ratamo, ettei nyt ihan Vareksen varassa enää olla. :-)

https://fi.wikipedia.org/wiki/Sorjonen

https://fi.wikipedia.org/wiki/Karppi_(televisiosarja)

https://fi.wikipedia.org/wiki/Ratamo_(televisiosarja)

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Jaa, paljonkos noista on saatu kun ne on myyty ulkomaille?

Jo 70-luvulla Sjöwall-Wahlöö myi enemmän kuin kaikki suomalaiset dekkarikirjailijat yhteensä.

Wallander pelkästään tuottaa sekin enemmän kuin mainitsemasi yhteensä ja hakkaa ne juoniltaan mennen tullen. Nimimerkki "Lars Kepler" on loistava, minulla on kaikki Kepler-kirjat ruotsiksi. Yhtä Vares-dekkaris kuin ehkä kymmenen sivua, yhtään muutakaan en ole kyennyt Sariolan jälkeen lukemaan loppuun.

Ei "muu maailma" suomalaisia dekkareita laske mukaan uuteen skandinaaviseen aaltoon, ja syystäkin: suomalainen dekkari on surkea ruotsalaiseen, norjalaiseen ja tanskalaiseen verrattuna. Ja jopa islantilaiseen, katsoin juuri sarjan "Trapped".

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #49

Matti Yrjänä Joensuun Harjunpää-dekkarit olivat poikkeus ja pari niiden pohjalta tehtyä leffaakin onnistui suomalaisittain katsoen yllättävän hyvin.

Joensuu itse oli rikospoliisi, joka onnistui ammentamaan ihmiselämän synkkyydestä konstailemattomia rikostarinoita. Harjunpään realistisen oloinen arkinen siviilielämä loi uskottavan taustan rikosmaailman tapahtumille.

Samoin poliisitaustaisen Marko Kilven dekkarin Elävien kirjoihin filmatisointi ” 8-pallo ”
Aku Louhimiehen ohjaamana teki kunniaa itse kirjalle.

Harvinaiset poikkeukset vahvistavat säännön kehnolaatuisessa massiivisessa suomalaisessa dekkarituotannossa ja sen muuttamisessa elokuva- tai TV-sarjatuotannoksi.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #49

Arvostan toki kovasti Sjöwall-Wahlööta, Mankellia ja muita, mutta tuon "jo 70-luvulla" voi kyllä muuttaa muotoon "vielä viime vuosisadalla".

Antti Tuomaisen Palm Beach Finland on viime vuosien arvostetuimpia ja myydyimpiä eurooppalaisdekkareita ja jopa -romaaneja. Televisiosarjoista Sorjonen on myyty yli 40 maahan ja Karppi maailmanlaajuiseen Netflixiin. Ratamon vuoro tulee.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #49

Jos ruotsalaiset dekkarit maistuvat niin Jens Lapiduksen tuotantoa voi ehdottomasti suositella. Vaikka olet tietysti ne jo lukenut. Varsinkin se eka, Rahalla saa, on huipputasoa. Tietty myös Jo Nesbo on erittäin hyvä. Nesbo on norjalainen, mutta menköön nyt tässä samalla.

Käyttäjän pasikarhunen9 kuva
Pasi Karhunen Vastaus kommenttiin #49

Olet siis katsonut nuo mainitsemani sarjat? Vares kun on niihin verrattuna melkoisen köykäistä tavaraa. Muissa pohjoismaissa tehdyillä dekkari-sarjoilla on toki vielä etumatkaa suomalaisiin verrattuna. Suomessa nuo 3 em. tuotantoa ovat ensimmäiset joista kehtaa edes puhua samana päivänä kuin ruotsalaisista ja tanskalaisista "nordic-noireista". Ja niistä ensimmäinen, Sorjonen alkoi vasta 2016. Joten perässä tullaan mutta toivottavasti jonain päivänä otetaan skandinaavit kiinni sekä laadussa että suosiossa. Ja rahasummista varmaan kannattaa kysyä sarjojen tuottajilta, ei minulta.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #69

Sorjonen on kyllä aika hyvä ja se Vares on kyllä tosi pinnallinen hahmo, mitä nyt olen sitä joskus katsonut pätkiä sieltä täältä.

Sorjonen on kyllä tosi koukuttava, mutta Wallanderiin minä kyllä väsyin aika nopeasti, vaikka on se kyllä hyvä ja aluksi pelkäsin että se rupee koukuttamaan.

Käyttäjän pasikarhunen9 kuva
Pasi Karhunen Vastaus kommenttiin #70

Joo, en minäkään ole koskaan pitänyt Wallanderista, kyllä ruotsalaiset osaa tehdä parempaakin - minun makuuni.

Käyttäjän marikkimyllyvirta kuva
Marikki Myllyvirta

Yritin katsoa Aktivisteja - ei siitä mitään tullut. Nyt sitten katson Vallan linnaketta uusintana.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Tuli postissa ensimmäinen vaalimainosprosyyri:
"Haittamaahanmuutto kuriin ja verotukseen Viron malli!"

- PerusS

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Esiteltiin myös Ylen Ykkösen aamuteeveessä uusi, mainio KIRJA!
Aleksanteri Kovalaisen: "Kansallainen herääminen" (Akateeminen kirjakauppa),
Jonka aisältönä ja aineistona on mm. "jytkyt" ja persu-populistien nousu Suomessa.

Kovalainen on kahlannut aineistoksi myös vihapuhetta viime vuosilta SOMESTA!

Kirjassa vilisee oikeita poliitikoita oikeilla ja hauskasti "väritetyillä" ja muunnelluilla nimillä. - Jään odottamaan mm. Soinin, sotaministerin ja Halla-ahon kommentteja, kun keskustelu-ehkä täälläkin aikanaan KIRJASTA käynmnistyy...?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Joo, siinä näköjään kirjailija valottaa mielenkiintoisella tavalla sitä miten vihapuheella saadaan aikaan poliittista menestystä.

Tämänpäiväiset gallupit osoittaa taas kerran että kyllä vihapuhe antaa poliittiselle liikkeelle voimaa.

Ranskassa uskalletaan nyt vihdoin tarttua lainsäädännöllisesti vihapuheeseen, kun vihapuhe siellä kohdistuu taas jälleen kerran juutalaisiin.

Silloin kuin vihapuhe kohdistui muslimeihin, siihen ei nähtävästi uskalleta lainsäädännöllisesti tarttua, siinä puuttumisessa on politikoille silloin omat riskinsä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset