piiaaallonharja

Anonyymi nettikirjoittelu oltava jatkossakin mahdollista

Perjantaina 28.9.2018 YLE uutisoi seuraavaa:
"Sisäministeri Mykkänen haluaisi puuttua anonyymiin nettikirjoitteluun EU-tasolla – "Sinun pitää tuoda kasvosi esiin, kun osallistut keskusteluun"
Ministerin mukaan yksi syy julkisen keskustelun koventumiseen ovat anonyymit profiilit, joiden kautta levitetään vihaviestejä sosiaalisessa mediassa."
(https://yle.fi/uutiset/3-10426756)

Sisäministeri Kai Mykkänen ei taida olla kovinkaan nettinatiivi ja vaikuttaa olevan täysin tietämätön siitä, mitä hyviä asioita netin anonymiteetti on tuonut. Kautta aikojen valtaa pitävät ovat pyrkineet anonymiteetin purkamiseen, koska sen turvin on voinut kritisoida valtaa pitäviä ilman, että on menettänyt päätään hartioiltaan. Ei siis kannata hetkeäkään uskoa, että nytkään netin anonymiteettiä oltaisiin purkamassa sen takia, että oltaisiin pelastamassa lapset.

Tietenkin on ikävää, jos lapsi joutuu anonyymin nettikiusaamisen kohteeksi, mutta sitä nettikiusaamista tapahtuu pääasiassa lapsien kesken ihan omalla nimellä ja kasvoilla. Kiusaamisen kohde yleensä tietää täsmälleen kuka tai ketkä samasta koulusta, harrastuksesta tai pihapiiristä ovat kiusaamisen takana. Näihin kiusaamistapauksiin tulee vanhempien ja koulun puuttua välittömästi ja varmistaa, että lasten kesken kiusaaminen loppuu.

Kymmeniä vuosia ennen Facebookia, Instagramia ja Ylilaudan jonneja oli 1980--1990-luvuilla käytössä mm. Purkit (BBS eli Bulletin Board System) ja irkit (IRC Internet Relay Chat). BBS tarjosi mahdollisuuden ladata tiedostoja, keskustelufoorumin, tiedotteita ja reaaliaikaisen chatin eli keskustelun. IRC taas on Suomessa kehitetty  internetin pikaviestintäpalvelu korvaamaan BBS:n reaaliaikaisen chatin. IRC mahdollisti reaaliaikaisen keskustelun nettikäyttäjien välillä samalla tavalla kuin nykyään toimii vaikkapa Facebookin Messenger. Tämä suomalainen keksintö nousi äärimmäisen tärkeäksi juuri anonymiteettinsä takia.

Kuwaitilaiset käyttivät irkkiä reaaliaikaiseen tiedottamiseen Saddam Husseinin hyökätessä maahan. Vastaavasti Neuvostoliiton vallankaappauksen aikana käyttäjät lähettivät reaaliaikaisesti viestejä mitä suljetussa maassa tapahtuu. Tämän takia irkin käyttäjät tiesivät todennäköisesti jo ennen Suomen ulkoministeriä ja sisäministeriä mitä maailmalla tapahtuu. Normaalisti nämä tiedot ovat olleet pelkästään valtioiden välisiä tietoja, mutta irkin anonymiteetin ja reaaliaikaisuuden ansiosta tavallinen kadulla kulkeva ihminen saattoi ryhtyä tiedottamaan mitä rautaesiripun takana todella tapahtuu.

Neuvostoliittoa ei enää ole, mutta jos olisi, niin Internetin anonymiteetin purkaminen olisi ehdottomasti sen yksi tärkeimmistä tehtävistä. Jos EU:lle annetaan valta siihen, niin se vaarantaa kaikkien diktatuurien alla elävien ihmisten hengen. Siihen verrattuna jonkun kännisen anonyymi-jonnen avautumiset netissä voivat rauhassa jäädä sinne minne ne kuuluvatkin eli marginaaliin.

Meillä Suomessa on olemassa jo riittävät lait, joilla voidaan puuttua rikoksen rajat ylittävään kirjoitteluun. Näitä ovat mm. herjaus, kunnianloukkaus ja laiton uhkaus. Me emme tarvitse vihapuhelakeja emmekä vihapuhetyöryhmiä ja lisää poliittisia nettipoliiseja, me tarvitsemme varmuuden, että sananvapaus ja ilmaisunvapaus ovat edelleenkin fundamentaalisia perusoikeuksia niin Suomessa, EU:ssa kuin muuallakin maailmassa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

15Suosittele

15 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (33 kommenttia)

Käyttäjän Saku-MiskaRentola kuva
Saku-Miska Rentola

Mitäpä tähän lisäämään. Odotan kyllä sitä päivää, jona esimerkiksi presidentti Niinistö omalla kuvallaan kirjoittaa netissä parisuhdeongelmistaan tai Jean Claude Juncker alkoholiongelmastaan.
Tai ajatellaan vaikka vauva.fi-keskustelupalstaa. Kuka sinne haluaisi kirjoittaa omalla nimellään?

Käyttäjän ToniPihkola kuva
Toni Pihkola

Vaarallisia aikoja eletään. Kellojen siirtelykohujen varjossa pyritään tuhoamaan internet vapaana tiedonvälityksen areenana. Syy ei tietenkään ole koulukiusaamisessa vaan Trumpissa, Brexitissä ja oikeistopopulismin nousussa. Valitettavasti poliittisen kentän vasen puoli näkee nämä motiivit niin tärkeänä, että on valmis luopumaan omista vapauksistaan estääkseen tulevat Trumpit. Voi niitä aikoja kun vasemmisto olisi hyökännyt Mykkäsen kimppuun tällaisten kommenttien jälkeen.

Valitettavasti meidän mediakenttä on niin epätasapainossa, että yksikään toimittaja ei vaadi kovaan ääneen Mykkäseltä selitystä. Niinpä suomalaisten sohvaperunaosasto on autuaan tietämättön asiasta. Nyökyttelevät korkeintaan, että onhan se koulukiusaaminen ikävä asia, ja vihapuhe, ja sananvapauteenkin kuuluu sananvastuu.

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

Kunhan tuo vihapuhelaki tulee voimaan, niin sen varjolla aletaan kiristellä pykäliä pikkuhiljaa tiukemmiksi, kunnes kaikki päättäjien arvostelu voidaan tulkita kansankiihotukseksi, lietsonnaksi, vihapuheeksi jne.
Ollaan siinä pisteessä kun meillä sananvapaus on venäjän tai kiinan luokkaa.

Sitten aletaan ihmetellä "koska maailma tällaiseksi muuttui?"

Vastaus on:
Jokaisen vihapuhelain pykäkien pienen kiristämisen mukana.

Se että alussa puhutaan natseista, koulukiusaamisesta jne on vain pelinavaus, jotta saadaan laki jota voidaan alkaa hioa kohti lopullista päämäärää.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Mykkänen: "Korostan, ettei tässä ole mitään lakiehdotusta suinkaan"
Raatikainen: "Kunhan tuo vihapuhelaki tulee voimaan"

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

Saksassa tuota jauhetaan aika kovalla vauhdilla ja nimenomaa kokkoomuksessa tuosta ollaan kommentoitu siihen siihen malliin, että sen tuominen eduskuntaan on vain ajan kysymys.
Se mikä se aika on, niin toivottavasti mahd pitkä.

Pahoin pelkään että se kuitenkin tulee....siksi "kun".
Se mitä Mykkänen nyt sanoo on Mykkäsen kommentti, mutta puoli vuotta ja tilalla on uusi "Mykkänen"

Käyttäjän PasiRipari kuva
Pasi Ripari

"Ministerin mukaan anonyymin nettikirjoittelun rajoittamisella saataisiin aikaan se hyöty, että tuhannet koululaiset ja kymmenettuhannet aikuiset eivät joutuisi pelkäämään, kun heidän some-profiilinsa täyttyvät feikkiprofiilien kautta lähetetyistä lähellä laitonta uhkausta olevista viesteistä."

Kyllä Mykkäsen pointin ymmärtää, (olettaen että hän on rehellinen eikä vain mielistele kohuilijoita) mutta se on vain auttamattoman alkeellinen. Ensinnäkin kontrollointi olisi ihan mahdotonta ja kallista. Toiseksi unohdetaan toinen ääripää - ihmisiä kiusataan ja tekopöyristytään ulos työpaikoistaan esimerkiksi huonosti harkitun vitsin takia:

How one tweet can ruin your life: https://www.youtube.com/watch?v=wAIP6fI0NAI

Eli siirryttäisiin toisesta pelosta toiseen.

Kun kaiken tämän sekoilun sijaan voisimme yksinkertaisesti kasvattaa paksumman nahan. Ei maksa mitään ja loppupeleissä siitä on enemmän hyötyä.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Seuraava askel on sitten jokaisen blogikommentinkin perässä oleva disclaimer,

"Tämä viesti on kokoomuksen ja Kai Mykkäsen tarkastama ja hyväksymä."

Käyttäjän KariNikander kuva
Kari Nikander

Mun mielestä tämä usarin Puheenvuoro on hyvä, kun melkein kaikki osallistuvat keskusteluihin omalla nimellään ja kuvallaan..

Käyttäjän TapaniTuominen1 kuva
Tapani Tuominen

Erinomainen kirjoitus. Tässä lähipäivien esimerkki Mykkäsen omalta työpaikalta. Toimittaja toteaa erikseen, että kaikki haastateltavat halusivat esiintyä "nimettöminä asian arkaluontoisuuden vuoksi". Nykypäivän Kokoomus on Sekoomus.

https://www.iltalehti.fi/politiikka/68e41f38-fd28-...

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

Ketjun aloittajan puolueen, siis persujen lehden nettiversioissa "Suomen Uutiset" nimisessä julkaisussa lähes kaikki ns. yleisön osaston kirjoitukset ovat nimimerkkien suojissa. Miksi te persudikkarit ette halua esiintyä omalla nimellänne?

Ymmärrän, että joissakin julkaisussa, esim. Hesarissa on joskus julkaistu nimimerkkien kirjoituksia. Tuolloin on kysymys kirjoittajan intimiteettisuojasta tai muutenkin vakavasta tarpeesta suojella kirjoittajaa.

Mutta persulehden "yleisökirjoitukset" ovat yleensä vihanlietsontaa ja herjausta, asioiden vääristelyä ja totuuden vastaista soopaa. Myöskään yllytyksiä jos jonkinlaiseen laittomuuksien rajamailla suoritettavaan toimintaan kehottavia kirjoituksia ei noilta sivuilta puutu.

Onko nyt niin, että Aallonharja haluaa persujen käytännön myös "Usariin"?

Käyttäjän PasiRipari kuva
Pasi Ripari

En nyt ota kantaa lehteen jota en lue, mutta onko ihme jos persut(kin) ovat joskus anonyymeja käyttäjiä? He ovat kuitenkin Suomessa ehdoton ykkönen mitä tulee kohuilun kohteisiin ja perusteettomiin (tai perusteltuihin) ajojahteihin. Onko ihme jos haluaa valita milloin saa olla rauhassa ja milloin joku vaahto suussa tulee syyttämään sinua rasismista koska tietää et oot kuiteski?

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Äärioikeisto ja rajatkiinni -porukat käsitykseni mukaan nimettömästi maalittaneet ja käynnistäneet ajojahteja eri osapuolia kohtaan. Pappeja, toimittajia, nuorisotyöntekijöitä, urheilukeskuksia, urheiluseuroja ja yksityishenkilöitä on joutunut näiden vihapostikampanjoiden kohteiksi.

Perussuomalaisilla on hyvin vahvat sidokset näiden ryhmien toimintaan. Sananvapaus tuntuu julkisissa kirjoituksissa olevan Perussuomalaiset rp:n erityissuojeluksessa. Toisten sananvapautta ollaan kyllä valmiit rajoittamaan rajuillakin keinoin: Ylen rahoitusta ollaan vaadittu lakkautettavaksi, kun sen viesti ei ole Perussuomalaiset rp:n hyväksymän linjan mukaista; Yksityishenkilöitä, toimittajia jne. vastaan on käynnistetty vihapostikampanjoita, jos näiden toiminta ja sananvapauden ilmaisut eivät ole kohdistuneet "oikein".

Nimettömyyden suojista on voitu organisoida vihapuhekampanjoita. On hyvä, että tällaiseen toimintaan syyllistyvien anonyymiteettia puretaan.

Käyttäjän PasiRipari kuva
Pasi Ripari Vastaus kommenttiin #11

Ok? En tiedä noin yksityiskohtaisista jutuista, eikä sinullakaan taida olla kuin epäilyksiä, joten tämä jää varmaankin tähän.

YLE:n olemassaolon aasinsillatus sananvapauteen on kyllä paksua. Sitä paitsi, jos YLE on mielestäsi tasapuolinen kansan äänitorvi, niin kenen sananvapautta sen poisto silloin rajoittaisi? Puhuitko itsesi pussiin?

Sananvapaus -asian kääntäminen persuja vastaan jää aina torsoksi - persut eivät ikinä voi pärjätä sananvapauden vastaisuudessa muille virallisella (vihapuheen kriminalisointi sekoilut) eikä epävirallisella tasolla. (Pöyristyminen ja "ei noin saa sanoa" kulttuuri.)

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #12

Sananvapaus koskee kaikkia toimijoita, YLE ei ole poikkeus. En puhunut itseäni pussiin eikä kyse ole suinkaan aasinsillasta, vaan Perussuomalaiset rp:n sananvapauskäsityksestä. Kun YLEn rahoitusta esitetään rajoitettavaksi nimenomaan sillä perusteella, ettei YLEn ääni miellytä, kyse on nimenomaan sananvapauden rajoittamispyrkimyksestä.

Minulla on tietoa siitä, kuinka RajatKiinni-mielenosoittajat julkaisivat Tapanilan Urheilukeskuksen työntekijöiden sähköpostiosoitteita, jotta öykkärit saattoivat lähettää painostusposteja. Omakohtaistakin kokemusta anonyymien hampaisiin joutumisesta löytyy muutaman vuoden takaa. Papin maalittamisesta ja hänen saamistaan vihaposteista luimme vuosi sitten syyskesällä vapaasta lehdistöstä. Turun Sanomien toimittajan maalittaminen oli esillä viime keväänä. Sinäkin tiedät näistä, jos sinulla on halua asialle antaa painoarvoa.

Käyttäjän PasiRipari kuva
Pasi Ripari Vastaus kommenttiin #15

Höpötystä. Jokaisella joka rahoittaa YLE:n toimintaa on myös täysi oikeus arvostella sen käytäntöjä ja tarpeellisuutta. YLE on meidän, eikä vain sinun, joten syytös sananvapauden rajoittamisesta on järjetön.

Mitä epäilyksiisi tulee, ne eivät heilauta persuja pois öyhötyksen ykköskohteen palliltaan, olivat totta tai eivät.

Käyttäjän piiaaallonharja kuva
Piia Aallonharja Vastaus kommenttiin #15

Maalitukseksi kutsuttua toimintaa on tapahtunut ihan molemmilta puolilta poliittista kenttää, mutta mun mielestä on naurettavaa väittää, että Jussi Halla-aho tai Li Andersson olisivat näiden häiriköintiviestien takana. Kyllä siellä on yleensä takana henkisesti epävakaita henkilöitä.

YLEn toimittajia tietenkin koskee sananvapaus, mutta itse kritisoin sitä, että onko YLEn tehtävä todella lähettää vaikkapa kalliilla ostettua ulkomaista sarjaa esim. Game of Thronesia ja sillä tavalla kilpailla kaupallisten kanavien kanssa. Puolen miljardin euron budjetti on aivan järkyttävän suuri, jonka takia kustannuksia voisi leikata miettimällä YLEn tehtävää uudestaan. Omasta mielestäni YLEn tehtäviin voisi kuulua uutiset ja esimerkiksi viittomakielinen ohjelma ja muu vastaava ohjelma, joka ei menestyisi kaupallisilla kanavilla.

Käyttäjän piiaaallonharja kuva
Piia Aallonharja

Itse en ole kovinkaan paljon perehtynyt Suomen Uutisten nettipalstalla oleviin kommentteihin, joten en osaa ottaa kantaa tuohon onko siellä yleensä vihanlietsontaa ja herjausta ja jos on, niin siivotaanko sellaiset kommentit sieltä pois.
Minä näen sen kuitenkin hyvänä, että voi kirjoittaa halutessaan nimimerkillä. Aika moni ihminen ei halua vaikkapa työpaikkansa takia tulla julkisuuteen perussuomalaisena, koska työpaikalla saattaa olla vaikkapa erittäin vahvasti perussuomalaisia vastaan oleva ilmapiiri. Tunnen tällaisia henkilöitä useita.
Ja ei ole nyt niin, että Aallonharja haluaisi persujen käytännön myös tänne usariin, mutta usarin sääntöjä on helppo kiertää rekisteröimällä itsellensä feikki nimi. En minäkään tiedä onko Reijo Kallinen siinä oikeasti omalla nimellään ja naamallaan kuvassa.

Ilkka Huotari

Monikulttuurisessa yhteiskunnassa on niin paljon tyytymättömyyttä ja "vihapuhetta", että koko puhe pitää kieltää.

Yllätyitkö? Minä en. https://pbs.twimg.com/media/CrsLvtxW8AAulxW.jpg

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Kun monikulttuurisessa yhteiskunnassa on tyytymättömyyttä, tyytymättömyys on hyvä tuoda esiin. Tyytymättömän on hyvä tottua siihen, ettei omasta pahasta olosta ja tyytymättömyydestä voi syyttää viattomia. Kritiikin voi esittää hyvin nimen ja kuvankin kera. Huotari näyttää hyvää esimerkkiä.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #14

Anonyymilla kirjoittajalla tarkoitamme ihan muuta kuin nimimerkillä kirjoittanutta yhteiskuntakriitikkoa. Nimimerkki ei kirjoituksessaan kohdistanut kritiikkiään henkilöihin, vaan asioihin ja niiden epäkohtiin.

Anonyymit kirjoitusalustat sisältävät runsaasti kirjoituksia, joissa kritiikin kohde on henkilö, jota esitellään nimellä. Kohde ei ole anonyymi eikä tunnistamaton. Tällainen henkilöön tai ihmisryhmään kohdistuvaa kirjoittelua ei pidä rinnastaa yhteiskuntakriittiseen tarkasteluun.

Peitsi kirjoitti sekä kirjallisuutta, myös lehtikolumneja. Ne olivat kustannusyhtiön ja lehden ennakkotarkastamia. Lehti ja kustannusyhtiö kantoivat viime kädessä vastuun niiden julkaisemisesta.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #19

Kyllähän nimimerkeillä kirjoitetaan yhteiskunnallista kritiikkiä nytkin.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Jostain syystä en näe anonymiteettiä pitempiaikaisena ratkaisuna mihinkään vaan miten olisi vapaus sanoa asiansa eikä sinua voida sanoista tuomita.

Käyttäjän piiaaallonharja kuva
Piia Aallonharja

Se olisi ihanne yhteiskunta, mutta tällä hetkellä utopia.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Anonyymi kirjoittelu on aika uusi ilmiö, eikä se ole tuonut mukanaan mitään merkittävää hyvää. Internet on hämärtänyt käsitteen totuudesta, ja oikean tiedon löytäminen on tullut yhä vaikeammaksi.

Esimerkiksi Puheenvuoro ei kovin laadukasta keskustelua tarjoa, mutta nyt toki paljon laadukkaampaa kuin silloin kun tänne saattoi täysin kasvottomana ja millä tahansa nimellä kirjoittaa mitä tahansa.

Noina aikoina levitettiin aktiivisesti aivan uskomattomia vaheita, joista oli monille ihmisille todellista vakavaa vahinkoa.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Ööh anonyymi kirjoittelu on päinvastoin ikiaikainen kalliomaalauksista Antiikin aforismien ja bordellin seinäkirjotusten kautta nykypäivään.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@21. Ei ole anonyymius uusi ilmiö, sitä on esiintynyt jo satoja vuosia.

Netissä erilaiset keskustelufoorumit ja Ircit ovat tarjonneet 30 vuotta.

Ne on kehitetty tosi pitkään ja ovat hyvin toimivia. Anonyymejä kirjoituksia tarvitaan edelleen arkaluontoisten asioiden kanssa.

Kautta aikain on aina ollut kiusaamisia, vihapuheita, yms.

Lakeja on ollut olemassa, että voitaisiin puuttua ja ei nyt tarvita lisää rajoituksia.

Vai haluatko palata tähän aikaan, kun uusi tiedustelulakikin on yhtä höttöä ja mahdollistaa väärinkäyttöä monin tavoin? Siltä minusta tuntuu, että tässä Suomi menee ajassa taaksepäin.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Sensuuri_Suomessa

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari

Mielesäni kyllä lapsiin kohdistuvat tappouhkaukset nimimerkin suojissa ovat ilkeitä. Ne aiheuttavat muutoksia kohteen perheen elämässä ja rajoittavat normaalia elämää. Outoa että persut haluaisivat suojata näitä uhkailijoita.

Käyttäjän piiaaallonharja kuva
Piia Aallonharja

Tietenkin ne ovat ilkeitä ja pahoja. Emmehän me kukaan vihaa lapsia. Tällä hetkellä anonymiteetin purkamiseen on keinoja, jotka on poliisilla käytössä ja poliisi kyllä käyttää niitä, jos katsovat uhan olevan todellinen. Anonymiteetin suojaamiseen myös viranomaisilta on olemassa omat keinonsa.

Jos luet vielä kerran ajatuksella kirjoitukseni, niin saatat huomata, etten puolustele uhkaajia. Enemmän olen huolissani siitä, että lapsilla ja natseilla perustelemalla kavennetaan perusoikeuksia. Ei tästä ole sataakaan vuotta, kun oma sukuni oli vainottu mielipiteidensä vuoksi ja se johti eräänlaiseen sukutragediaan. Sama mielipiteenvapauden rajoitus voi olla tulossa vielä tai saattaa olla jo meneillään, jonka takia en kovinkaan helposti halua lähteä purkamaan mahdollisuutta kertoa mielipiteensä myös anonyymisti.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

"Enemmän olen huolissani siitä, että lapsilla ja natseilla perustelemalla kavennetaan perusoikeuksia."
Miten sinä saat yhdistettyä lapset ja natsit perusoikeuksien kaventamiseen? Outoa persuistien logiikkaa!

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Persuille erittäin tärkeä asia, olisi monta oikeudenkäyntiä jäänyt käymättä, jos olisivat ymmärtäneet paeta nimimerkin taakse. :)

Käyttäjän piiaaallonharja kuva
Piia Aallonharja

Kyllä tämä on ihan kaikille tärkeä asia.

Käyttäjän HeinonenJussi kuva
Jussi Heinonen

Suomi-24-palvelussa voi kirjoittaa nimimerkillä ja useimmat siellä tosiaan nimimerkillä kommentoivatkin. Minä kommentoin siellä jonkin verran ennen kuin siirryin facebookin-käyttäjäksi. Nyt olen lopettanut facebook-tilini ja olen nyttemmin taas jonkun verran alkanut kommentoida Suomi-24-palvelussa. Siellä on hyvää keskustelua, kun on melko suuri sananvapaus siellä kommentoitaessa. Siis Uuden Suomen kommentointia aion myös jatkossa taas enemmän harrastaa, täällä täytyy omalla nimellä kommentoida ja kuvallakin, jos sellaisen on palveluun onnistunut syöttämään.

Suomen sananvapaustilanne on melko huonolla tolalla nykyään. Syy on tietysti kommentoijissakin, keskustelu ei monestikaan pysy asiallisena. Mutta nettipoliisit ja monet ilmiantajat eivät ole aina itsekään moraalisesti kovin luotettavan tuntuisia. Facebookissa minä sain kerran bannia erään toisen henkilön kommentista; Valitin asiasta, mutta se ei johtanut mihinkään. Uskon, että sananvapaus tulee kavenemaan maassamme entisestään. Suuri ongelma on se, että vanhoistakin kommenteista voi saada tuntuvat sakot ja sanktiot. Eli kiristynyttä linjaa sovelletaan aikaan, jolloin sananvapautta oli enemmän ja monet nykyään kielletyt kommentit olivat siihen aikaan hyväksyttäviä. Rikosoikeudellisesti murha ei vanhene koskaan ja sama ilmiö näyttää nyt pätevän nettikirjoittelussakin.

Toimituksen poiminnat