piiaaallonharja

HPV-rokote myös pojille

Suomi otti HPV-rokotteen tytöille kansalliseen rokoteohjelmaan vuonna 2013. Rokote tarjottiin aluksi kaikille 6.–9. -luokkalaisille tytöille, jonka jälkeen rokotetta on vuosittain tarjottu kuudesluokkalaisille tytöille. Myös pojat hyötyisivät rokotteesta, mutta rokote ei ole vieläkään mukana kansallisessa rokoteohjelmassa pojille, joskin asia on harkinnassa.

HPV eli Human Papilloma Virus aiheuttaa kohdunkaulan syöpää, mutta on yhteydessä myös nielurisan, suuontelon, kielen tyven, kurkunpään, peräaukon ja peniksen alueen syöpiin. Yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan HPV:stä johtuvat syövät ovat nykyään lähes yhtä yleisiä molemmilla sukupuolilla. Tämän takia olisi tärkeätä rokottaa myös pojat.

HPV:n muotoja on monia erilaisia ja näistä pahimmat ovat viruksen muodot 16 ja 18, jota vastaan Suomessa käytössä oleva Cervarix-rokote on erityisesti valmistettu. Viruksen muodon 16 rokotekattavuuden tulisi olla 90 % koko tyttöjen ikäluokasta, jotta riittävä laumasuoja syntyisi. Keskimäärin tyttöjen rokottamisella on Suomessa saatu noin 70 %:n rokotekattavuus, jossa on vielä laajoja paikkakuntakohtaisia eroja. Tämä ei riitä laumasuojan syntymiseen. Jos myös pojat rokotettaisiin, niin laumasuojan syntymiseen riittäisi noin 70 %:n rokottaminen koko ikäluokasta. Poikien rokottaminen siis hyödyttäisi myös tyttöjä.

Jos vanhempi haluaa tällä hetkellä rokottaa myös poikansa, niin poika täytyy vielä lääkäriin, jossa lääkäri kirjoittaa reseptin kahteen rokotteeseen. Tämän jälkeen rokotteet ostetaan apteekista, jossa hinta on noin 400 euroa. Tämän jälkeen takaisin lääkäriin tai hoitajalle, joka antaa pistokset. Tasa-arvoa ei voi olla, että sama pistos on ilmainen tytöille, mutta pojille maksaa 400 euroa ja lisäksi vielä koko asia täytyy hoitaa itse. Poikien suojaaminen HPV:lta on tullut ylellisyyttä, johon vain harvoilla on varaa.

Poikien rokottaminen tulisi mitä pikimmiten lisätä kansalliseen rokoteohjelmaan mukaan. Saatu hyöty tulee maksamaan itsensä takaisin, kun erilaiset syöpätyypit tulevat vähenemään ja näihin ei enää menisi hoitokustannuksia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Miksi tällainen rokote? Kirjelmässään eurooppalaiset lääkärit haluavat, että EU perustaa ” komission tutkimaan HPV-rokotteiden käytön oikeutusta, niiden hyöty/riski-suhdetta, rokotteiden käytön eettisiä näkökohtia sekä liittyykö niiden käyttöönottoon pikemminkin poliittinen kuin lääketieteellinen agenda”. Sana ”taloudellinen” olisi hyvin sopinut mukaan.

HPV-rokotetta markkinoidaan papilloomavirustulehduksen aiheuttaman kohdunkaulansyövän ehkäisijänä. Rokote annetaan nuorille tytöille, Suomessa alkaen 11-vuotiaista, muualla jopa 8-vuotiaille. Se annetaan kolmena rokotuskertana. Rokotteen suojaava vaikutus kestää ehkä noin 5 vuotta – siitä ei ole täyttä varmuutta - eli monen tytön kohdalla suoja on ohi, kun aktiivinen seksielämä todennäköisesti alkaa. Silloin on siis aika ottaa uudet suojaavat rokotukset. Vaurioiden riskit ovat nyt suuremmat kuin ennen. Myös poikien liittäminen HPV-rokotusohjelmaan on suunnitteilla.

Yli 90 % HPV-tulehduksista paranee itsestään. Virus häviää elimistöstä 2 vuoden sisällä, jolloin gynekologi voi tutkimuksessaan havaita solujen palautuneen normaalitilaan. Elimistö kehittää myös vasta-aineita mahdollisia uusia HPV-infektioita vastaan.

Niillä naisilla joiden infektio ei häviä on pieni riski sairastua kohdunkaulansyöpään. Riski on mitättömän pieni: kohdunkaulansyöpään sairastuu maailman väestöstä alle 1 prosentti; THL kertoo Suomessa esiintyvän 150 tapausta vuodessa eli sairastuvia on noin 0,006 % väestöstä, toinen arvio on 50-70 tapausta vuodessa. Useimmat saavat sen yli 50-vuotiaina. HPV-rokotteen kohderyhmä onkin kummallisesti valittu: tauti saadaan yleensä vaihdevuosien jälkeen, mutta rokotuksia, joka antaa ehkä viiden vuoden suojan, annetaan ennen murrosikää. HPV-rokotteiden käyttöönoton jälkeen on kylläkin tapahtunut hälyttävä muutos. Kohdunkaulansyöpää on tavattu jo jopa 20-vuotiailla (HPV-rokotetuilla).

Mikä tässä on hyöty/riski-suhde?

Gardasilin valmistaja Merck kertoo omassa tuoteselosteessaan, että 100 000:ta rokotettua kohtaan on odotettavissa 2.500 vakavaa haittavaikutusta (eli 2,5 %). Otetaan rinnalle Malaiji, jossa tällä hetkellä esiintyy eniten kohdunkaulansyöpää maailmassa, peräti 75,9 naista 100 000:sta eli 0,076 %. Kuka täysissä järjenvoimissa oleva vaihtaisi edes tuon luvun Merckin tarjoamaan 2.500:an vakavaan haittavaikutukseen/100 000 rokotettua?

Kohdunkaulansyöpää pidetään helposti hoidettavana syöpälajina, ja toisaalta se on helposti ehkäistävissä kondomin käytöllä, elämäntapojen hallinnalla ja papa-kokeilla, joilla kohdunkaulansyöpä ja sen esiasteet voidaan todeta hyvin varhain. (Papa-kokeita suositellaan myös rokotetuille!)

Rokotuksen hinta

Yksi Gardasil-rokote maksaa 123,45 euroa, yksi Cervarix 122,97 euroa. Suomi käyttää Cervarixia. Yhden 11-vuotiaan tytön kolminkertainen rokoteannos maksaa meillä siis 368,91 euroa.

Pääkaupunkiseudulla 11-vuotiaita on laskennallisesti 10.000, vähän alle puolet näistä tyttöjä (48,9 % vuonna 2011). Jos kaikki 11-vuotiaat tytöt ottavat rokoteannoksen, sen hinnaksi tulee noin 1 miljoona 842.000 euroa.

Kaikki eivät kuitenkaan ota rokotetta, joten siitä syntyy säästöä.

Jatketaan koko maan mittakaavassa. Siinä yksi ikäluokka on noin 60 000, joista tyttöjä taas vähän alle puolet. Yhden ikäluokan rokotuksen hinnaksi tulee noin 11 miljoonaa euroa. THL ilmoittaa rokottavansa 11-12-vuotiaat tytöt sekä kahtena ensimmäisenä vuonna (2014-15) myös ikäluokat 13-15. Näin rokotusohjelman alussa 11 miljoonaa pitänee siis kertoa luvulla 5, mikä tekee 55 miljoonaa. Sen jälkeen rokotusvuorossa ovat nimenomaan 11-vuotiaat, eli 11 miljoonaa/v. Tässä ei ole mukana vahvistusrokotuksia.

Kaikki eivät kuitenkaan ota rokotetta, joten taas siitä syntyy säästöä. Rokotteita ei kulu, ja toisaalta kansanterveydellinen hyöty on huomattava, kun odotettavissa olevia kroonikkoja, vammautuneita, kuntoutettavia ja lääkittäviä nuoria ei saatukaan aikaan.

Sekä rokotteet että hoidot, kuntoutukset ja sairauseläkkeet ovat veronmaksajien maksettavia. Rokoteostokset THL tekee verovaroilla Glaxo-Smith-Kleinilta, joka saa voitot.

Glaxo-Smith-Klein? Sama firma joka myi THL:lle Pandemrix-rokotteen sikainfluenssaa vastaan. Silloin rokotteen aiheuttamat narkolepsiatapaukset läpäisivät Suomen mediamuurinkin. GSK on kansainvälinen lääkeyritys, joka maksoi vuonna 2011 USA:n historian suurimmat sakot terveydenhuollon alalla: 3 miljardia dollaria useiden lääkkeiden laittomasta markkinoinnista off-label-käyttöön eli muuhun käyttöön kuin mihin lääke on hyväksytty. Yksi näistä oli Avandia, joka 2010 vedettiin Euroopassa pois myynnistä sydänkuolemien takia. 2009 GSK sai 750 milj. dollarin sakot petoksellisesta toiminnasta, koska toimitti markkinoille viallisia lääkkeitä ja valehteli niistä. GSK maksoi 2003 sakkoja 88 milj. dollaria liikahinnoittelusta, ja verottaja uhkasi sitä 7,8 miljardin lisäveroilla maksamattomista veroista. Firma maksoi 3,1 miljardia dollaria verokeinottelusta (2006), 175 miljoonaa sakkoina halvempien lääkkeiden saannin estämisestä (2004), 14 miljoonaa dollaria laittomista toimista ja petoksista lääkemonopolin ylläpitämiseksi (2006). Samanlainen GSK:n toiminta maksoi EU:lle 3 miljardia kahdeksassa vuodessa (2008). Nämä tiedot ovat peräisin Peter C. Götzschen kirjasta Deadly Medicines and Organized Crime, joka myös on saatavissa suomeksi.

GSK ei ilmeisesti ole sen kummempi kuin muutkaan suuret lääkeyritykset. HPV-rokotteet ovat hyvä liikeidea, nuoria tyttöjä ja poikia riittää, heitä tulee koko ajan lisää ja ennen pitkää he harrastavat seksiä. Lääkeyritys etsii voittoa niin kuin muutkin liikeyritykset. Lääkeyritysten toimikenttä on kuitenkin erityinen, ne toimivat terveyden, sairauden ja kuoleman alueella ja ovat siksi hallitusten erityisessä suojeluksessa. Hallitukset tukevat niiden taloudellista toimintaa verovaroin ja valvovat niiden etuja tiukasti. Hallitusten harjoittama, lain vaatima lääkeyritysten kontrolli on lempeää ja hataraa, ystävä kontrolloi ystävää. USA:ssa samat ihmiset istuvat vuoroin valvovan elimen FDA:n johdossa, vuoroin suurten lääkeyritysten johdossa. USA:n hallituksella on myös mm. Gardasilia koskevia patentteja, joten se saa tuloja rokotteiden myynnistä. Siksi näin suurisuuntainen, kyynisesti valtioilta verovaroja keräävä hanke kuin HPV-rokotukset on mahdollinen. Siksi myös näin suurisuuntainen, kokonaisten ikäluokkien terveyden vaarantava hanke voi toimia viranomaisten tuella, vuodesta toiseen.

http://elinahytonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/19582...

Käyttäjän piiaaallonharja kuva
Piia Aallonharja

HPV:n muotoja on useita erilaisia ja on totta, että useat näistä paranevat itsestään. Suomessa tarjottu rokote ehkäisee muotoja 16 ja 18, jotka ovat kaikista pahimmat ja yhteydessä kohdunkaulansyöpään. Todellakin hieno asia, jos kohdunkaulansyövästä päästäisiin Suomessa kokonaan eroon rokotteella, kuten on päästy eroon myös poliosta ja monesta muusta vakavasta sairaudesta.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Perusuomalainen varmaan toivoo poikien ja tyttöjen pakkorokotuksia samaan tyyliin kuin suoranaiset uhkailut sikapiikin aikaan.Tämä THL joka sikapiikin suomeen toi,ja sen aikaiset poliitikot ja varsinkin ministerin pallilla istunut Risikko eivät ole kantaneet vastuutaan millään tasolla ,siitä mitä aiheuttivat lapsille ja nuorille.

Ei kai perusuomalaiset kuvittele että perheet ovat unohtaneet?Kunjoutuvat elämään helvettiään joka ainoa päivä ja taistelemaan vieläkin luvatuista korvauksista ja arjen sujumisen mahdollistavista jaksamisesta ilman luvattua tukea.

Perusuomalainen poliitikko voi ihan rauhassa rokotuttaa poikansa ja tyttönsä mutta yhtäkään pakkolakia sosiaali ja terveydenhoitoon ei tarvita enää lisää.PAKKOAHAN väläyteltiin jo muutamia aikoja sitten.

Käyttäjän piiaaallonharja kuva
Piia Aallonharja

Missä kohtaa mainitsin pakkorokotukset? Kirjoitin rokotuksen tarjoamisesta. En pakosta. Tällä hetkellä HPV-rokote tarjotaan ilmaiseksi tytöille ja sitä ei ole pakko ottaa. Tämä on johtanut siihen, että rokotekattavuus on noin 70 % maan laajuisena keskiarvona. Jos pojillekin tarjottaisiin rokote ilmaiseksi ja saataisiin sama 70 % kattavuus, niin se riittäisi laumasuojan syntymiseen.

HPV-rokotetta on tutkittu ja rokote ei lisännyt suomalaistyttöjen sairastumista outoihin oireyhtymiin https://www.hs.fi/tiede/art-2000005789864.html

Toimituksen poiminnat