piiaaallonharja

Support Siltsu

Tuomas Enbuske kirjoitti 6.4.2018 hyvän ja viiltävän kirjoituksen otsikolla Mitä Jari Sillanpään TV-haastattelussa todella tapahtui. Kirjoituksessaan Enbuske ottaa kantaa siihen miten media ja ihmiset olisivat haastattelussa halunneet nähdä mieluummin valehtelevan ihmisen, joka sopii heidän mielikuvaansa kuin totta puhuvan, oikean ihmisen. Jari Sillanpäässä mielikuva narkomaanista, tykittämässä kamaa suoneen, likaisessa vallatussa talossa, muiden elämästä syrjäytyneiden kanssa, hajoaa täysin.

Olen tämän Jari Sillanpään huumekohun aikana saanut kuulla, että Jari on inhottava narkomaani ja kaikki narkomaanit pitäisi sulkea Ahvenanmaalle tai vankilaan. Yllätyksenä taitaa tulla, että suurin osa huumeiden käyttäjistä eivät ole inhottavia vaan ihan normaaleja työssäkäyviä ihmisiä.

Toinen asia, joka on yllättänyt ihmiset, joiden kanssa olen keskustellut, on että Suomessa ei niin vaan kävellä huumehoitoon, vaan kun haluaa hoitoon, niin sinne pääsee pitkän hoitotakuujonon kautta. Lisäksi hoito saattaa olla vaan pelkkä katkaisu eli hoidossa käydään muutama viikko katkaisemassa pahin kierre, hoidattamassa vaivat ja sen jälkeen takaisin normaaliin elämään, hieman paremmassa kunnossa, odottamaan seuraavaa retkahdusta. Tätä samaa se on myös alkoholistien kanssa. Todelliseen addiktion syyhyn ja sen taustalla oleviin traumoihin tms. ja niistä vapautumiseen tarvittaisiin aivan toisenlaista hoitoa, kuin mihin lyhyt katkaisu pystyy.

Kolmas asia, joka on yllättänyt ihmiset on se, että huumehoitoon hakeutuminen ei johda Suomessa tuomioon, vankilaan eikä edes sakkoihin. Jos teet rikoksen huumeiden vaikutuksen alaisena, niin mahdollisesti saat kovennetun tuomion. Käyttörikoksesta voi tulla nuhtelu poliisilta ja sakkoja, mutta Suomen vankilat ovat jo niin täynnä, ettei sinne pelkästään käyttörikoksesta joudu. Edelleen suurin osa huumeiden käyttäjistä on normaaleja työssäkäyviä ihmisiä, joten heidät kannattaa vankilan sijasta pitää yhteiskunnassa ansaitsemassa valtiolle verotuloja. Huumeiden salakuljetuksesta ja myynnistä taas joutuu vankilaan ja pitkäksi aikaa, koska siinä verotuloja on pimitetty valtiolta. Jos siis päihteiden käyttösi tai läheisesi päihteiden käyttö on lähtenyt käsistä, niin ei kannata pelätä vankilaa ja tuomiota, vaan ennemminkin pelkää sitä, että kuolet hoitotakuujonoon.

Itseäni harmittaa kovasti, että Jari ei ole puhunut tämän kohun keskellä enemmän sairaudestaan (Jari Sillanpäällä vakava sairaus, IS 2.1.2015) eli Hortonin syndroomasta, joka tunnetaan myös nimellä itsemurhapäänsärky. Kyseinen särky aiheuttaa kovinta kipua, jota ihminen voi tuntea ja näin ollen saattaa johtaa sairastajan tekemään itsemurhan, kun ei enää kestä kipua. Tautiin ei ole vielä kehitetty parannuskeinoa, mutta metamfetamiinin on todettu auttavan, jonka takia Jari tuskin luopuu "lääkityksestään". Jari on kuitenkin joutunut lopettamaan sairautensa takia sen suomalaisia eniten tappavan päihteen eli alkoholin käytön.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala

Enbusken kirjoitus oli todella hyvä, suorastaan loistava. Harvinainen osoitus siitä, että tämän maan toimittajista vielä löytyy oikeasti ajattelukykyistäkin porukkaa. Sillanpäällä ei todellakaan ole muuta anteeksipyydeltävää kuin vaikutuksen alaisena ajaminen. Muulla toiminnalla hän on vaarantanut vain itsensä, eikä sen edes pitäisi kuulua kenellekään sivulliselle. Ihminen omistaa itsensä vain siinä tapauksessa, että hänellä on täysi omaa persoonaansa koskeva itsemääräämisoikeus. Ja ihminen, joka ei omista itseään, on orja.

Uhrittomat rikokset eivät missään nimessä kuulu oikeusvaltion lainsäädäntöön.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset