piiaaallonharja

Verottaja myönsi virheensä - Verottaja ja Tiedon entiset työntekijät osa 3

15.11.2014 kirjoitin otsikolla Verottaja ja Tiedon entiset työntekijät siitä, että verottaja on lähettänyt ahkerasti Tiedon entisille työntekijöille kirjeitä, joissa on ilmoittanut tekevänsä verotukseen oikaisun, koska Tieto on työntekijän irtisanoutumisen yhteydessä maksanut eläkevakuutusyhtiölle kertaluontoisesti eläkevakuutuksen. Entisille työntekijöille annettiin kirjeessä mahdollisuus antaa vastine ennen asian ratkaisemista. Listasin kirjoitukseeni asioita, joita jokaisen verottajan hampaisiin joutuneen Tiedon entisen työntekijän kannattaisi selvittää verottajalle säästyäkseen veroseuraamuksilta.

20.12.2014 palasin aiheeseen otsikolla Verottaja ja Tiedon entiset työntekijät osa 2, kun verottaja alkoi lähettää maksukuponkeja Tiedolta irtisanotuille. Summat olivat isoja eli noin 2 000 - 5 000 euroa/etuuden saaja ja maksuaikaa oli annettu vain kuukausi. Normaalissa tuloverotuksessa isot mätkysummat on jaettu esimerkiksi kolmeen osaan ja maksuaikaa on annettu osien mukaisesti osa/kk. Nyt koko summa olisi pitänyt maksaa kerralla. Huomioitavaa on myös, että maksaessaan näitä lisäeläkkeitä tilille, eläkevakuutusyhtiö olisi joutunut kohtelemaan maksua kuten eläkettä, eikä kuin palkkaan verrattavaa pankkitalletusta, joten maksaessaan kuukausittain suorituksia eläkeläisen tilille, olisi eläkevakuutusyhtiö joutunut vielä pidättämään verot. Maksettavien mätkyjen kanssa tulolle olisi tullut siis kaksinkertainen verotus. Ohjeistin kirjoituksessani, että jokaisen tulee lähettää itse valitus verottajalle, että oma asia käsiteltäisiin ja taistelua ei ole vielä hävitty.

Tänään 12.1.2016, yli vuosi ensimmäisen kirjoituksen jälkeen, pääsen vihdoinkin kirjottamaan päätöksen tälle kirjoitussarjalle. Sain eilen viestin, että Suomi24 keskustelupalstalta löytyy kirjoitus, jossa nimimerkillä Happy_end_case_closed kertoi saaneensa vuoden 2015 lopussa Verohallinnosta kirjeen, jossa kerrottiin, että Verotuksen oikaisulautakunta hyväksyy oikaisuvaatimuksen ja kirjoittajan maksama lisävero palautetaan kirjoittajan tilille. Otin yhteyttä tuttuuni ja kysyin, että onko hän saanut päätöstä verottajalta ja tänään hänkin oli saanut päätöksen.

Verotuksen oikaisulautakunnan tekemän päätöksen mukaan Verotuksen oikaisulautakunta hyväksyy oikaisuvaatimuksen. Päätöksen perusteena verottaja pitää TVL 68 §:n 2 momenttia, jonka mukaan työnantajan ottaman yksilöllisen eläkevakuutuksen vakuutusmaksuista ei synny vakuutettuina oleville työntekijöille veronalaista etuutta, jos vakuutusmaksu on enintään 8.500 euroa kalenterivuodessa ja vakuutus täyttää tuloverolain  54 d §:ssä säädetyt edellytykset.

Aiemmin koko verottajan case perustui siihen, että irtisanomisvaiheessa työntekijöillä on ollut mahdollisuus valita erilaisista irtisanomispaketeista. Nyt päätöksessä verotuksen oikaisulautakunta on katsonut, että työntekijällä on ollut valittavana eri tukipaketteja, jotka kaikki ovat olleet verovapaita. Täten työntekijän tekemä valinta eri vaihtoehtojen kesken ei voi muuttaa verovapaata etuutta verolliseksi.

Verohallinto palauttaa maksetut mätkyt 5%:n korolla ja ne, jotka eivät ole maksaneet vielä mätkyjä, ei niitä tarvitse maksaa. Marraskuussa 2015 verottaja ilmoitti niille verovelvollisille, jotka eivät olleet maksaneet mätkyjä, että mahdollinen veronpalautus pidätetään, kunnes päätös on tehty. Päätöksessä verottaja ilmoittaa palauttavansa myös pidättämänsä veronpalautuksen ilman erillistä hakemusta.

Tämä oli pitkä ja jännittävä prosessi, jonka aikana olen kuullut monen miettivän, että mistä rahat mätkyihin, jos verottaja vielä tämänkin valituskierroksen jälkeen päättää periä rahat. Onneksi verotuksen oikaisulautakunta päätyi tähän järkevään ratkaisuun. Onnea voittajille!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat