piiaaallonharja

Faktat tiskiin - Suomiko yksi vaarallisimmista maista naisille?

85 professoria, yliopistonrehtoria ja tutkimuspäällikkö ovat allekirjoittaneet 10.6.2015 päivätyn Professoreiden ja erikoistutkijoiden vaatimus hallitusohjelman toimenpiteiten sukupuolivaikutusten arvioinnista ja hallituksen sitoutumisesta tasa-arvon edistämiseen -pamfletin. Tässä kirjoituksessani en aio ottaa kantaa pamfletin sisältöön muuten kuin kappaleessa Turvallisuus olleeseen kohtaan "Lausuman edustama kapea näkökulma turvallisuuteen ei huomioi, että naisille Suomi on yksi vaarallisimmasta [sic] maista asua: puolet suomalaisista naisista altistuu naisiin kohdistuvalle väkivallalle."

Onko Suomi siis tosiaankin naisille yksi vaarallisimmista maista asua? Kaivoin Internetin uumenista esille UN Womenin Violence against Women Prevalence Data: Surveys by Country -taulukon, jossa vaikutti olevan kattavimmat tiedot naisiin kohdistuvasta väkivallasta maittain. Siirsin tiedot Exceliin ja sorttasin taulukosta tiedot esille. Tässä saamani tulokset:


Fyysinen väkivalta lähisuhteessa viimeisen 12 kk:den ajalta (Intimate Partner Violence, Physical, Last 12 Months) - 79 maan osalta löytyy tieto. Suomi on sijalla 57. Vertailuksi Ruotsi on sijalla 65. Ykkössijalta löytyy Zambia.

Fyysinen väkivalta lähisuhteessa koko elämän ajalta (Intimate Partner Violence, Physical, Lifetime) - 89 maan osalta löytyy tieto. Suomi on sijalla 64. Ruotsi on sijalla 60. Ykkössijalta löytyy Kiribati.

Seksuaalinen väkivalta lähisuhteessa viimeisen 12 kk:den ajalta (Intimate Partner Violence, Sexual, Last 12 Months) - 74 maan osalta löytyy tieto. Suomi on sijalla 55. Ruotsista ei lukua löydy. Ykkössijalta löytyy Etiopia.

Seksuaalinen väkivalta lähisuhteessa koko elämän ajalta (Intimate Partner Violence, Sexual, Lifetime) - 84 maan osalta löytyy tieto. Suomi on sijalla 72. Ruotsista ei lukua löydy. Ykkössijalta löytyy edelleen Etiopia.

Fyysinen ja/tai seksuaalinen väkivalta lähisuhteessa viimeisen 12 kk:den ajalta (Intimate Partner Violence, Physical and/or Sexual, Last 12 Months) - 73 maan osalta löytyy tieto. Suomi on sijalla 54. Ruotsista ei lukua löydy. Ykkössijalta löytyy edelleen Etiopia.

Fyysinen ja/tai seksuaalinen väkivalta lähisuhteessa koko elämän ajalta (Intimate Partner Violence, Physical and/or Sexual, Lifetime) - 78 maan osalta löytyy tieto. Suomesta eikä Ruotsista löydy lukua. Ykkössijalta löytyy edelleen Etiopia.


Fyysinen väkivalta lähisuhteessa ja/tai ei suhteessa viimeisen 12 kk:den ajalta (Intimate Partner and/or NON-partner Violence, Physical, Last 12 Months) - 43 maan osalta löytyy tieto. Ruotsi sijalla 35. Suomesta ei löydy tietoja. Ykkössijalta löytyy Kongo.
 

Fyysinen väkivalta lähisuhteessa ja/tai ei suhteessa koko elämän ajalta (Intimate Partner and/or NON-partner Violence, Physical, Lifetime) - 58 maan osalta löytyy tieto. Ruotsi sijalla 36. Suomesta ei löydy tietoja. Ykkössijalta löytyy Slovakia.

Seksuaalinen väkivalta lähisuhteessa ja/tai ei suhteessa viimeisen 12 kk:den ajalta (Intimate Partner and/or NON-partner Violence, Sexual, Last 12 Months) - 21 maan osalta löytyy tieto. Ruotsi sijalla 8. Suomesta ei löydy tietoja. Ykkössijalta löytyy Uganda.

Seksuaalinen väkivalta lähisuhteessa ja/tai ei suhteessa koko elämän ajalta (Intimate Partner and/or NON-partner Violence, Sexual, Lifetime) - 58 maan osalta löytyy tieto. Ruotsi sijalla 3. Suomesta ei löydy tietoja. Ykkössijalta löytyy Costa Rica.

Fyysinen ja/tai seksuaalinen väkivalta lähisuhteessa ja/tai ei suhteessa viimeisen 12 kk:den ajalta (Intimate Partner and/or NON-partner Violence, Physical and/or Sexual, Last 12 Months) - 9 maan osalta löytyy tieto. Ruotsi sijalla 4. Suomesta ei löydy tietoja. Ykkössijalta löytyy Marokko.

Fyysinen ja/tai seksuaalinen väkivalta lähisuhteessa ja/tai ei suhteessa koko elämän ajalta (Intimate Partner and/or NON-partner Violence, Physical and/or Sexual, Lifetime) - 52 maan osalta löytyy tieto. Suomi sijalla 23. Ruotsi sijalla 17. Ykkössijalta löytyy Samoa.


Ensimmäinen seksikokemus pakotettuna (Forced First Sex) - 32 maan osalta löytyy tieto. Suomesta ja Ruotsista ei löydy tietoja. Ykkössijalta löytyy Solomon Islands.
 

Raskauden aikana tapahtunut pahoinpitely (Abuse During Pregnancy) - 43 maan osalta löytyy tieto. Suomesta ja Ruotsista ei löydy tietoja. Ykkössijalta löytyy Kiribati.


Valitettavasti tämä UN Womenin tekemä matriisi ei ole kattava kaikilta osa-alueilta kaikista maista, mutta uskaltaisin tämän perusteella sanoa, että naisille Suomi ei ole yksi vaarallisimmista maista asua. Taulukon mukaan suomalaisista naisista kohtaa koko elämänsä aikana lähisuhteessaan fyysistä väkivaltaa 17,6% ja seksuaalista väkivaltaa 4,3%, eikä siis puolet suomalaisista naisista. Melkein puoleen suomalaisista naisista päästään kyllä, jos on laskettu niiden naisten määrä, jotka ovat kokeneet koko elämänsä aikana fyysistä ja/tai seksuaalista väkivaltaa lähisuhteessa ja/tai ei suhteessa. Tällöin luku on 43,5%, mutta ei edelleenkään 50%. Tässä luvussa olimme kuitenkin sijaluvulla 23, emmekä siis edes top 20 joukossa. Ruotsi oli muuten sijaluvulla 17.

Olisi kyllä mielenkiintoista lukea vastaava Violence against Men Prevalence Data: Survey by Country -tilastoa, mutta sellaista ei ole tehty. Eikö tässä ole aika suuri tasa-arvo ongelma?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

30Suosittele

30 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (34 kommenttia)

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Niin tasa-arvo aiheuttaa selvästi naisiin kohdistuvaa väkivaltaa. Muistaakseni euroopan maista naisille vaarallisemat ovat pohjoismaat. Tasa-arvosta pitää siis luopua?
http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/pohjoi...

Vai ovatko tutkimus menetelmät luotettavia.

Miten miehiin kohdistuva väkivalta? Ei sillä niin väliä.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Tuo linkin takaa löytyvä tutkimus ei ansaitse tutkimuksen nimeä.

Janne Suuronen

Äh, kirjoittaja on taas yksi näitä naisia....nimittäin, joka kuuluu enemmistöön, käyttää omaa järkeään ja ei anna mediailmatilan ottaneiden vouhottajien vääristää maailmankuvaansa. Ei lähde uhriutumaan sukupuolensa pohjalta.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Tyypillinen äijämielipide. Oi Janne, en ymmärrä sinua lainkaan.

Matias Härkönen

Ei kukaan täysjärkinen muutenkaan uskoisi, että Suomi olisi vaarallinen maa naisille. Päinvastoin.

Näiden punavihreiden sekä feministien puheet kannattaa jättää ihan omaan arvoonsa. Mitä enemmän saavat huomiota, sitä pidempään jaksavat. Jos heidän naurettavuuteensa ei reagoitaisi mitenkään, lopettaisivat ininänkin hyvin pian.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Kummallista on sekin logiikka että samat piirit toisissa yhteyksissä vannovat sen nimeen ettei sukupuolella saisi olla mitään merkitystä, mutta sen jälkeen tekevät siitä vakioidun muuttujan jolle on jopa omat vaikutusarviointinsa. Ympäristövaikutusten arviointi, yritysvaikutusten arviointi ja monet muut ovat melko selkeitä todentaa koska toimenpiteet vaikuttavat edellytyksiin ympäristön uusiutumiselle, yritysten toiminnalle, jne. Sukupuolivaikutusten arviointi taas on sen tunnustamista että sukupuoli on sellainen ominaisuus joka määrittäisi ihmisen täydellisesti. Olen täysin eri mieltä, tosin en ole varma olisiko se noille tyypeille todiste humanismista vai sovinismista.

Pasi Harjamäki

Näissä tutkimuksissa on sekin ongelma, että naisen asema on hyvin erilainen eri maissa. Saattaa olla, että jossain muualla nainen ei koe väkivallaksi tai ahdisteluksi sitä, minkä suomalainen nainen kokee.
Suomi on useana vuonna ollut paras paikka maailmassa olla äiti, joten tämäkin on vähän ristiriidassa sen kanssa, että Suomi olisi vaarallinen paikka naiselle.

Reino Jalas

Kesäisin myös naiset voivat olla aika vaarallisia miehille. Kaupunkiin kesäleskeksi työskentelemään jäänyt ukkomies ei ole turvassa yhtään missään, jos naiset kesähepeneissään niin päättävät.

Käyttäjän timohellman kuva
Timo Hellman

Kuinka moni kesähepeninen nainen on ahdistellut sinua?

Käyttäjän SeikkuKaita kuva
Seikku Kaita

En tiedä Reinosta, mutta vastaan omasta puolestani: useampi nainen kuin mies. Päättele siitä, kummmat ahdistelevat :-)

Käyttäjän JyriIlmariHasa kuva
Jyri Hasa

Sehän riippuu siitä minkä kukakin kokee ahdisteluksi. Jotakin saattaa jo pelkät hepenet ahdistaa......

Niko Sillanpää

Useamman kerran palkittu "Faktabaari" voisi kai tehdä tällaiset (ja muidenkin vaahtoamisfeminististen myyttien) tarkistukset... Jaa, taitaa olla liian hapanta heille, liian lähellä omaa ideologista positiota.

Käyttäjän TimoNyman kuva
Timo Nyman

85 professoria, yliopistonrehtoria ja tutkimuspäällikkö ovat allekirjoittaneet 10.6.2015 . . .
Mitenkä tuollaisen allekirjoittamisvimman saa aikaiseksi?
Onko joku "LUOTETTAVA TAHO" tehnyt tutkimuksen jossa suomalaiset naiset ovat uhatumpia kuin Keski-Afrikan maissa tai Tyynenmeren saarilla.
Onko se Eduskuntatalon hississä tapahtunut "silmänisku" vai Metrossa itsensä paljastelijasta kertova juttu saaneet hysteeriset mittasuhteet?
Kaiketi kyseessä on pila, jossa professoreja on vaan "jallitettu" pikkusen!

Käyttäjän SeikkuKaita kuva
Seikku Kaita

Minusta tuossa ei ole yhtään vähättelyn paikkaa, vaan syvän huolestumisen paikka.

Tuon perusteella voi tehdä esimerkiksi sellaisen päätelmän, että suomalainen tohtorikoulutus kannattaa lopettaa, koska se tuottaa näemmä täysin arvostelukyvyttömiä päättäjiä, jotka olisi parempi korvata vaikkapa arpomalla tavallisten tallaajien joukosta.

Nyt jo 88 pelleä, joista useimmat nauttivat veronmaksajien heille keräämää maltillista 6k€ kuukausipalkkaa?

Käyttäjän VilleHeiskanen kuva
Ville Heiskanen

Empiiristen havaintojen mukaan yöelämässä suosittuja miehiä ovat väkivaltaan herkästi sortuvat miehet, joilla on voimakas omistamisen halu naisia kohtaan. Voisiko tässä olla syy myös parisuhdeväkivallan yleisyyteen?

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Faktat tiskiin,on se,että suomi on kaikinpuolin turvallinen maa.Emme tarvitse mitään hysteriaa lietsoa mihinkään.
Femakot ovat erikseen,luonnon lait taas tarkoittavat sitä,että mies ja nainen eroavat luonnonlakien mukaan toisistaan.Siitä ei pääse mihinkään,ja se on fakta.
Ihminen ja muu eläinkunta,ihminen on eläin.
Näitä "tutkimuksia" muuten rahoitetaan veronmaksajien rahoilla,ja hupaisaa on se,että maalaisjärki on unohdettu kokonaan,nämä moninaiset tutkijat kun tarvitsevat "jos jonkinlaista näyttöä ja asiantuntijoiden lausuntoa"noihin akateemisten koulutustensa perusteella tehtäviin "tutkimuksiin"

Sääli näitä ihmisiä ,joilla ei omat aivot pelaa,koska tutkimusta tekevillä on aina se "oikea"tapa tehdä tutkimuksesta tutkimusta.Silloin kun ei tutkimusta tekevän ja opettajan näkemys kohtaa,on väärin tuloksia.Kun ajattelee millä opilla naisiakin "opetetaan"tekemään tutkimuksia,voi ,voi.

Käyttäjän RobertChellapermal kuva
Robert Chellapermal

"Suomi on yksi vaarallisimmasta maista asua: puolet suomalaisista naisista altistuu naisiin kohdistuvalle väkivallalle."

Olikohan se nyt tästä paperista tullut se väite? 40% on melkein 50%?

Heiskanen & Piippa, 1998,, 'FAITH, HOPE,BATTERING,A Survey Of Men´s Violence against Women in Finland'

http://www.unece.org/fileadmin/DAM/stats/gender/va...

"40 % of adult women have been victims of male physical or sexual violence or threats after their 15th birthday"

Tai toisesta Piispan paperista. 50%, mutta vain suhteensa lopettaneilla.

Piispa, 2004, Age and Meanings of Violence Women’s Experiences of Partner Violence in Finland

http://www.hawaii.edu/hivandaids/Age_and_Meanings_...

"Violence or threats by their ex-partner had been experienced by 50% of all women who had lived in a relationship that had already terminated. "

Who knows? Seuraavalla kerralla he voisivat pistää lähteet allekirjoittamaansa paperiin.

Käyttäjän piiaaallonharja kuva
Piia Aallonharja

Eräs taho tarjosi tätä minulle "vastaukseksi": http://www.ihmisoikeuskeskus.fi/?x177247=287926

Ongelma on vaan siinä, että tuossa oleva tutkimus on EU-tasoinen eikä maailmanlaajuinen. Suomestahan saa helpostikin maailman vaarallisimman maan, kun jätetään tuloksista pois pahimmat maat jollain sopivalla kikkailulla. Lisäksi tuohon tutkimukseen kelpasi vastaajiksi vaan suomalaiset, jotka puhuvat suomea tai ruotsia.

Käyttäjän RobertChellapermal kuva
Robert Chellapermal

Vain pronssia Suomelle. Latvia ja Tanska voittajina.

Outoa että FRA:n survey löysi samankaltaisia tuloksia kuin se Tilastokeskuksen/Piispan survey muutama vuosi aiemmin.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Jos Suomen professoreiden taso on tällainen, niin hallituksen leikkaukset opiskeluun ja opetukseen ovat perusteltuja. Ei näin huonolla tasolla olevaa opetusta kannata tukea miljardeilla. Koulutus on hyvä leikkauskohde ja työn ja tuotannon kehittämisessä Suomen kannattaa sijoittaa aloille, joissa ei tarvita niin paljoa koulutusta. Mm. biotalouteen.

Keijo Räävi

Ravitsemustieteiden proffa Fogelholm on yksi surkeimmista alan oppineista jotka eivät nauti kansalaisten luottamusta.

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt

Noin suuremmassa mittakaavassa minua ihmetyttää ja huolestuttaa se, että miksi se on aina niin tavattoman hykerryttävää, kun faktat isketään tällä tavalla vastaansanomattomasti tiskiin.

Se ihmetyttää siksi, koska täysin päinvastaista väitetään päivät pääksytysten, ja se huolestuttaa siksi, koska sitä päinvastaista väitetään päivät pääksytysten, ja joku tyhmempi sen helvetti soikoon vielä uskookin.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Suomen yliopistoissa työskentelee noin 2500 professoria.

Jos heistä 85 allekirjoittaa jonkin paperin, sen ei pitäisi vielä ylittää uutiskynnystä.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Nyt pitäisi jonkun rohkean vielä lausua "he eivät ole minun professoreitani" ja hässäkkä olisi taas valmis. Eli 96,6% professoreista EI allekirjoittanut jne.
Ja taisinpa jo lausua sen... :D

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Aamuteeveessä Turun lehtori oli vaihtanut kukkakuvioisen itäliinan pallokuvioiseen ilmeisesti camoflagena ja niin tuota, tuota elättäjäyhteiskuntaa kohti mennään kait nooh tuota.. Alastalon salissa.
Satanen vetoa, että neukuilla oli pointti taannoin kaiksta trolleista huolimatta, Teivainen taisi sittenkin kusaista Uspenskin katedraalissa tai ainakin omiiin muroihin.

Käyttäjän SeikkuKaita kuva
Seikku Kaita

Onhan tuosta allekirjoituslistasta taas yksi hyöty. Voi lisätä listaan nimistä, joiden läsnäolo jossain pamfletissa tai "uutisessa" kertoo jo suoraan luotettavuustason nolla.

Nyt siis jo 88 nimeä, jotka voi laittaa alle siihen jlistukseen, että "Paska on hyvää". Muiden biljoonan kärpäsen nimen kanssa.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

On ilmeisen selvää, että väkivallan tilastointi lisää väkivaltaa, myös naisiin kohdistuvaa.

Maissa, joissa ei ole tilastointia, ei ole myöskään väkivaltaa, edes naisiin kodistuvaa, kuten esimerkiksi yhdessä maailman turvallisimmista, tämän päivän Irakissa, on laita - vain yhden esimerkin ottaakseni.

Reijo Siipola

Pisa-tutkimuksen mukaan 15-vuotiaista suomalaisista useimmat ovat vielä hämmästyttävän älykkäitä. Millaisen seulan läpi heistä koulutuksessa valikoituu professoriaines? Tämä kysymys tulisi ulkopuolisen tutkimuksen selvittää.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Kiitos hyvästä linkistä(kin). Nythän pääsen nuuskimaan, että mites on Kreikan laita.

Itselläni ei ole ennakkokäsityksiä. Tosin paikalliset ovat todenneet, että miehet parisuhteessa ovat aika "reviiritietoisia" ja surutta pamauttavat.

Muokkaus: En päässytkään. Aina ei voi voittaa.

Käyttäjän piiaaallonharja kuva
Piia Aallonharja

Kreikka kuuluu mm. Iranin, Irakin Somalian ja Saudi-Arabian kanssa niihin maihin, jotka ovat niin turvallisia naisille, ettei lukuja tarvitse tutkia. :P

Käyttäjän JuhaJr kuva
Juha Järä

Isät lasten asialla ry:n hallituksissa työskenneelä tiedän mitä kaikkea tämä myyytti/harha saa aikaan! Pahaa jälkeä ja lapset ovat pahimpina kärsijöinä kun menettävät yhteyden siiihen terveempään vanhempaansa! Hieman statistiikkaa:

https://miestentasaarvory.files.wordpress.com/2009...

Käyttäjän KalleLeinikka1 kuva
Kalle Leinikka

Kun väkivallan määrittely sekä tilastointi ovat eri maissa hyvin erilaisia, voi syntyä erilaisia absurdeja vääristymiä, jotka antavat täysin väärän kuvan todellisuudesta.

Suomessa esimerkiksi väkivaltatutkimuksissa väkivalta on usein määritelty hyvin laveasti. Fyysisen väkivallan määritelmä kattaa monia sellaisia asioita joita monissa maissa ei todennäköisesti tulkita väkivallaksi lainkaan, kuten esimerkiksi käteen tarttuminen tai kulun estäminen (esimerkiksi asettumalla oviaukkoon esteeksi).

Henkinen väkivalta voi myös periaatteessa olla mitä tahansa epätoivottua käytöstä, kuten esimerkiksi mustasukkaisuutta. Tuskin on paljoakaan ihmisiä joka ei käytettävissä olevilla mittareilla koskaan altistu tai toisaalta koskaan myöskään syyllisty siihen.

En sano että määritelmät olisivat välttämättä (ainakaan kokonaan) huonoja, mutta tulkinnat eri maissa eroavat toisistaan niin paljon, että se tekee tulosten vertailun lähes mahdottomaksi. Siitä seuraa juurikin sen kaltaisia absurdeja tilanteita että Suomi voi näyttäytyä väkivaltaisempana maana kuin jokin sellainen maa, jossa esimerkiksi kunniaväkivalta on hyvin elimellinen osa yhteiskuntaa. Tai jossa vaimon pienimuotoista kurittamista tai varsinkaan pakottamista aviomiehen tahdon alaisuuteen ei pidetä edes epänormaalina.

Käyttäjän piiaaallonharja kuva
Piia Aallonharja

Suomi ei ole tämänkään mukaan Top 10 maiden joukossa: http://www.viralthread.com/the-10-worst-countries-...

Nämä listatut maat ovat kuitenkin niitä joissa ekvalismille olisi tilausta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset